Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Sve kompanije sa teritorije Republike Srbije mogu da uvoze maske i zaštitnu opremu isključivo za sopstvene potrebe - potrebe zaštite zdravlja svojih zaposlenih.

Rad u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja organizovan je u skladu sa članom 2. Uredbe o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja.

Uplata najavljene državne pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećim u visini tri minimalca, koja treba da počne polovinom maja, obavljaće se preko namenskog računa.

U nastavku tekstova o tome kako zrenjaninski preduzetnici, članovi Unije poslodavaca, posluju u otežanim uslovima pandemije i vanrednog stanja, u današnjoj priči reč imaju oni koji se bave hranom: proizvode je ili prodaju.

Ministar finansija predstavio je Program ekonomskih mera države za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije, uz najavu da će pravni okvir za primenu tih mera biti donet za "desetak dana". To znači da se tek očekuje donošenje nekoliko uredbi kojima bi trebalo urediti uslove i način primene predloženih mera.

Poreski obveznici koji privremeno zatvaraju svoje maloprodajne objekte zbog uvedenog vanrednog stanja ne bi trebalo da rade defiskalizaciju fiskalnih kasa, osim ukoliko privremeni prekid obavljanja delatnosti registruju u Agenciji za privredne registre.

Vlada Republike Srbije je donela Zaključak da se rešenja za davanje saglasnosti za upućivanje zaposlenih na plaćeno odsustvo duže od 45 radnih dana, izdaju bez prethodnog dostavljanja zahteva poslodavaca na mišljenje reprezentativnom sindikatu grane ili delatnosti osnovanom na nivou Republike.

Glavni paket budućih ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, predstavljen juče, u najvećem mogućem obimu uvažio zahteve Unije poslodavca Srbije, što je od izuzetnog značaja za nacionalnu privredu.

Ukoliko ste u prethodnih nekoliko dana doneli rešenje o otkazu ugovora o radu nekom od svojih zaposlenih i istog odjavili sa obaveznog socijalnog osiguranja, a naknadno ste doneli odluku da ga ponovo vratite u radni odnos, potrebno je da podnesete Zahtev za utvrđivanje svojstva osiguranika.

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS-a Marko Čadež predstavili su ekonomski program kojim će država pomoći privredu sa 5,1 milijardom evra. Svakom punoletnom građaninu posle krize biće uplaćeno 100 evra pomoći, u dinarskoj protivvrednosti.

Od posledica izazvanih korona virusom je pogođena cela privreda, od malih i srednjih preduzeća do velikih industrijskih postrojenja. Iz tog razloga, kao i zbog velikog stepena povezanosti privrednih tokova, naročito je bitno da privredna društva dobiju pomoć proporcionalnu njihovoj veličini.

Ko je imao ugovorene poslove od ranije, sada samo malo lakše može da očekuje završetak vanredne situacije u kojoj se našao čitav svet. Da ne prekida proizvodni proces, ne otpušta radnike i čeka razrešenje.

Ove godine će se po prvi put u Srbiji održati RIS Innovation Prizes takmičenje u organizaciji Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju u oblasti hrane (EIT Food) i Startita.

Fond za inovacionu delatnost je upravo odobrio 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata koji će pomoći u suzbijanju efekata pandemije izazvane korona virusom.

Savez ekonomista Srbije procenio je da je u domaću privredu potrebno direktno uložiti 600 miliona evra radi povećanja njene likvidnosti i zato priprema set mera koje će predložiti Vladi Srbije u cilju ublažavanja ekonomskih problema nastalih usled pandemije virusa korona.

Udruženje finansijskih direktora Srbije uputilo je Vladi Srbije predlog 10 mera za koje smatraju da bi ublažile ekonomske posledice pandemije koronavirusa koje trpe privredna društva i preduzetnici u Srbiji.

Gordana Božić, Ivan Urošević i Samir Haliti govorili su za Virtuelni inkubator o poslovanju za vreme trajanja vanrednog stanja u Srbiji.

Kompanija Best Seed Producer, želi da izadje u susret svim zaposlenim u zdravstvu, vojsci i policiji koji se privatno bave poljoprivredom tako što će im donirati seme.

Poreski obveznici koji privremeno zatvaraju svoje maloprodajne objekte zbog uvedenog vanrednog stanja ne bi trebalo da rade defiskalizaciju fiskalnih kasa, osim ukoliko privremeni prekid obavljanja delatnosti registruju u Agenciji za privredne registre, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Ovom uredbom se propisuje postupanje u vezi primene rokova u upravnim postupcima u uslovima proglašenog vanrednog stanja.