Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Razmatrali smo aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji - izuzetno je stabilna, ali je još uvek nesigurna. Iako je stabilna, svaki dan beležimo nekoliko desetina zaraženih, i gotovo svaki dan makar jedna osoba premine od posledica zaražavanja koronavirusom, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba.

Banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, poštom ili elektonskim putem, a klijenti će imati 7 dana da se o ponuđenom planu izjasne, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije (UBS).

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da se za program Moja prva plata, za koji je Vlada izdvojila dve milijarde dinara, prijavilo 9.648 kompanija.

Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, jučerašnji Svetski dan turizma dočekale su u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90%, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informacionih tehnologija u privredi i domaćinstvima, sprovedeno u prva tri meseca ove godine, pokazuje male pomake na bolje u odnosu na podatke iz prošle godine.

Po Gardijanovoj narudžbini, robot GPT-3 sam je napisao kolumnu za ove novine, ali, kako se ispostavilo, uz zdušnu pomoć uredništva.

Efekti poslovanja preduzeća sa 0 ili 1 zaposlenim predstavljaju tranzicioni raritet, koji sve više opterećuje poslovanje privrede Srbije, ocenjuje se u najnovijoj publikaciji o poslovanju privrede Republičkog zavoda za statistiku.

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini.

Članovi Sektora turizma i ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije su ukazali na ključne probleme sa kojima se susreće njihova struka. Vođeni isključivo ekonomijom, uz puno razumevanje svih preduzetih mera ugostitelji su podelili svoja iskustva i izneli pojedinačne predloge za izlazak ovog sektora iz krize.

Rekordan broj plaćanja i u IPS NBS, i u RTGS NBS, i u kliring NBS sistemu od početka njihovog rada zabeležen je u ponedeljak, 21. septembra 2020. godine, navodi Narodna banka Srbije.

Više od 80 odsto domaćinstava, tačnije 81 odsto, u Srbiji ima internet priključak, što je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, dok ga je 4,1 milion građana koristilo u poslednja tri meseca.

Prema podacima Narodne banke Srbije samo u drugom tromesečju 2020. godine zabeleženo je oko 4,9 miliona transakcija za robu i usluge koje su plaćene karticama i e-novcem na internetu u svim valutama.

Prvi put od 1. oktobra zaživeće cenentralno - informacioni sistem e- Turista preko kojeg će besplatno, elektronskim putem, svi koji pružaju usluge smeštaja moći da unesu zahtev za kategorizaciju, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

U EU se godišnje potroši više od 18 kilograma električnih i elektronskih proizvoda po stanovniku, navodi se u analizi Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) i ukazuje na mogućnosti za smanjenje ekoloških i klimatskih uticaja tih proizvoda.

Zemlje u Evropi traže moratorijum za plaćanje svojih obaveza prema stranim partnerima, pa se postavlja pitanje da li to ugrožava turističke agencije i potrošačka prava u Srbiji.

Računovodstvene usluge uskoro će moći da obavljaju samo preduzeća i preduzetnici koji su upisani u Registar. Evidencija počinje da se formira prvog dana naredne godine, a svi koji se bave ovim poslom u njega mogu da se upišu do početka 2023. godine.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je u Srbiji lizing liniju za finansiranje zelene ekonomije za pravna lica.

Uskoro počinje realizacija zabrane rada nedeljom u Hrvatskoj, potvrdio je portparol tamošnje Vlade, Marko Milić.

Najbogatijih 63 miliona ljudi u svetu, što je jedan odsto čovečanstva, emituje dvostruko više štetnih gasova nego sve siromašne zemlje zajedno. Dok 41,5 miliona siromašnih u svetu emituje 29 odsto štetnih emisija, samo u Nemačkoj 8,3 miliona najbogatijih emituje 26 odsto emisija.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je danas da Srbija ima pet procentnih poena veću nejednakost nego prosek EU, a skoro 15 procentnih poena veću nejednakost nego Slovačka, koja je zemlja sa najmanjom nejednakošću.