Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Iako je od javne sednice na kojoj je bilo moguće izneti primedbe na nacrt prostornog plana autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad prošlo deset dana, odgovora od nadležnih na primedbe koje su na nacrt podneli udruženje ZREPOK, kao i meštani Mužlje i Ečke, još nema.

Novozelandski grad Okland proglašen je najboljim gradom za život od strane istraživača Economist Intelligence Unit. Taj status poneo je ne samo zbog svih pogodnosti koje nudi svojim građanima, već i zbog činjenice da se Novi Zeland veoma uspešno nosio sa korona virusom.

U Srbiji najveće interesovanje za digitalizaciju vlada u sektorima kao što su trgovina, turizam i ugostiteljstvo, dok je taj proces kompleksan u metalskoj industriji i poljoprivredi, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Ako je suditi po statistici, prosečna plata u Srbiji u februaru od 62.280 dinara nije mogla da pokrije troškove prosečne potrošačke koprpe, čija je vrednost u ovom mesecu, prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, bila 74.892 dinara.

U više od polovine preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija uopšte nemamo zakonitog direktora i v. d. direktora. Ovo je pokazalo istraživanje o primeni Zakona o javnim preduzećima koje je sprovela organizacija “Transpantenost Srbija”, pišu Večernje novosti.

Garancijski fond Autonomne pokrajine Vojvodine je produženjem roka trajanja konkursa za "COVID 19" do kraja 2021. godine, omogućio zainteresovanim mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i poljoprivrednim gazdinstvima lakši pristup kreditnim linijama banaka, pod povoljnijim uslovima u odnosu na tržišne, piše Ekapija.

U Evropi je godišnja proizvodnja plastike opala za 5,1% zbog pandemijske krize, uglavnom usled manje potražnje plastike u sektoru proizvodnje ambalaže i automobilskoj industriji.

Nacrt Zakona o zaštiti od buke, koji propisuje da komunalna milicija meri buku, biće na javnoj raspravi do 23. juna. Njime je predviđeno da će svaki komunalni milicionar imati aparat kojim će na licu mesta meriti buku, a za kršenje odredbi predviđeno je oduzimanje predmeta koji emituju buku i zatvaranje tih objekata, prenosi Beoinfo.

Samo u 10 od 100 najvećih privrednih društava u Srbiji na mestu direktora su žene, a uz njih, još 10 žena našlo je svoje mesto među zakonskim zastupnicima u preduzećima koja su na spisku najboljih 100 društava prema poslovnim prihodima u 2019. godini, a koje svake godine objavljuje Agencija za privredne registre (APR).

Kada izaberete svoj budući dom, što znači da ste se odlučili za lokaciju, utvrdili cenu sa prodavcem i razmislili da li vam je povoljnije da nekretninu kupite u govotini ili putem stambenog kredita, veoma je važno i da na papir stavite sve troškove koji se javljaju tokom ove procedure.

Za poslednjih godinu dana, iako i dalje u senci zlata, cena srebra skočila je za više od 70%.

Stiropor je, kako za portal N1 navodi Tanja Aprcović, šef stovarišta Kopaonik u Beogradu, poskupeo za oko 80 odsto. Za razliku od prošle godine kada su, kako navodi, cene građevinskog repromaterijala mirovale ili čak išle naniže, u poslednja tri meseca ove godine beleže se značajna poskupljenja. Goran Rodić iz Privredne komore građevinske industrije kaže da će izgrađeni kvadrat svakako poskupeti građanima koji sebi grade kuću. Kod stanova za prodaju cenu, ističe - diktira tržište.

Ako je suditi po statistici, prosečna plata u Srbiji u februaru od 62.280 dinara nije mogla da pokrije troškove prosečne potrošačke koprpe, čija je vrednost u ovom mesecu, prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, bila 74.892 dinara. Istovremeno ni minimalac od 32.126 dinara nije pokrio minimalnu potrošačke korpu čija je vrednost bila 38.354 dinara.

Obveznicima koji su usled korona-krize odložili plaćanje dugovanog poreza i doprinosa rok za uplatu pete rate ističe sutra, 10. juna 2021. godine, saopštila je Poreska uprava.

Unija poslodavaca Srbije će krajem meseca doneti odluku da li će od države zatražiti samo smanjenje poreza i doprinosa ili novu finansijsku injekciju, bar za najugroženije privrednike i sektore jer se i dalje zbog pandemije posluje u otežanim okolnostima, rekao je direktor tog udruženja Srdjan Drobnjaković.

Cena „crnog zlata“ nastavlja da raste, pa je barel nafte tipa brent, koji je jedan od repera za stanje globalnog tržišta, premašio 71 dolar. Ovo je delom posledica očekivanja od novog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika (OPEK+), a naftaši veruju da će cena nastaviti da raste i zato što je potražnja za naftom sve veća.

Podatak da je NBS samo u maju zamenila skoro 230 miliona švajcarskih franaka, postavilo je pitanje kod mnogih - otkud Srbima toliko "švajcaraca".

Elektronsko i mobilno bankarstvo, koje je u startu promovisano kao besplatno – odavno to nije. Iako se mnogi klijenti pitaju šta je zapravo trošak banaka kada su u pitanju onlajn transakcije, drugi ih nisu ni svesni, svako plaćanje na “klik” im izbije iz džepa od devet do 15 dinara

Kao što se, zbog vanrednog pada u aprilu prošle godine i očekivalo, u aprilu 2021. zabeležen je veoma visok međugodišnji porast industrijske proizvodnje, zatim prometa u trgovini na malo kao i spoljnotrgovnske razmene, navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) Ekonomskog instituta.

Dan rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle, 10. jul postao je praznik u kanadskoj provinciji Ontario, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a preneo N1. Zakon o proglašenju potpisalo su predstavnica kraljice Elizabete i zamenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario Elizabet Doudsvel.