Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Kompanija Dizni saopštila je da će proširiti obim otpuštanja na oko 32.000 radnika, pre svega u industriji tematskih parkova, jer je zbog pandemije korona virusa desetkovan broj posetilaca, prenosi Al džazira.

U Srbiji ima preko 23 hiljade zaposlenih u kreativnim industrijama, što je neznatno ispod proseka Evropske unije, ali je bolji rezultat od Grčke i Italije, koje važe za kolevke kulture i civilizacije. 

Posao osiguranja putovanja nastavili su Dunav, Globos i Triglav, a iz tog posla izašli su Milenijum, Sava i DDOR i Unika.

Ostvarene investicije u ukupna osnovna sredstva u Republici Srbiji u 2019. godini veće su za 20,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok investicije u nova osnovna sredstva pokazuju rast od 23,9 odsto..

Prosečna septembarska bruto zarada na nivou Srednjobanatskog upravnog okruga iznosila je 76 770 dinara, odnosno 53 433 dinara neto.

Kako je moguće da se uređaji danas, kada je tehnologija toliko napredovala, kvare više nego u prošlom veku i sve ih je teže popraviti?

Pregovori o polisama osiguranja putovanja sa osiguravajućim društvima su završeni i samo će oko 10% turističkih agencija možda obezbediti polise, što je preduslov za nastavak poslovanja, rekao je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

CDT je do sada sproveo tri programa koji su za cilj imali da omoguće kompanijama (700+) iz MSP sektora u Srbiji i Republici srpskoj da unaprede svoje poslovanje shodno dostupnim digitalnim trendovima („Program podrške digitalne transformacije MMSP-2019-2020“) ali i da efikasno odgovore na nove izazove poslovanja izazvanim Covid-19 pandemijom..

Sa izuzetkom šifre „picture1“, koja je brute-force metodom otkrivena za oko tri sata, sve ostale šifre sa Top 10 liste najgorih lozinki, otkrivene su gotovo trenutno upotrebom skripti sa rečnicima, ili jednostavnim ljudskim pogađanjem.

Koji je pravi koncept digitalne transformacije jedne kompanije, i kako omogućiti organizaciji da brzo i kontinuriano usvaja nove tehnologije u okviru osnovnih poslovnih procesa? Na ova pitanja odgovorio je Romeo Pruno, digitalni savetnik kompanije Microsoft, govoreći na panelu pod nazivom "Kako otključati uspeh digitalne transformacije".

Centar za finansijsku edukaciju i osnaživanje CEFIN organizuje „Virtuelni money meetup“, seriju edukativnih onlajn predavanja o štednji i upravljanju finansijama, u subotu, 28. novembra od 10 do 14 časova. Svi zainteresovani će imati priliku da od predavača i panelista dobiju savete u vezi sa štednjom, stambenim kreditima i upravljanjem novcem.

Neformalna grupa malih turističkih agencija, takozvanih posrednika, upozorava da je od marta do danas otpušteno oko 50% zaposlenih u tom delu turističke privrede, da se u 57% slučajeva planiraju dalja otpuštanja, kao i da će se bez državne pomoći većina posredničkih agencija ugasiti nakon što istekne drugi krug opšte pomoći privredi krajem godine.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije u saradnji sa Udruženjem turističkih agencija Srbije (UTAS) najavili su protest upozorenja male privrede, ugostitelja, turizma, frilensera i muzičara 2. decembra ispred Ministarstava finansija i privrede.

Prošle godine je globalno tržište astroloških i drugih usluga proricanja vredelo 2,2 milijarde dolara. Na njemu se umesto žena sa maramama koje proriču sudbinu iz kristalne kugle sve češće može naići na savremene aplikacije kod kojih dobar deo posla obavlja i – veštačka inteligencija.

Fiskalizacija će obuhvatiti i preduzetnike prema predloženim izmenama Zakona o fiskalizaciji, smatra udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije. Kako navode, u predlogu se obveznik fiskalizacije prilično široko definiše, tačnije kao svako ko plaća porez na prihod od samostalne delatnosti.

Izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, koji će se sutra naći na dnevnom redu Narodne skupštine, predviđaju uvođenje više novih taksi, kao što je ona za isprave koje stavljaju ili overavaju javni beležnici.

Zrenjaninsko preduzeće MIS komerc ove godine obeležava lep jubilej: tri decenije uspešnog rada i poslovanja. MIS komerc se bavi trgovinom kancelarijskim materijalom, digitalnom štampom, velikim formatima a poslednjih godina štampom etiketa u rolnama. 

Zlatibor je ove godine bio najposećenija planina u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležena je rekordna posećenost. Veliki broj poseta ostvaren je na skoro svim lokalitetima te planine.

Broj poreskih prijava za samooporezivanje dupliran je u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju podaci Poreske uprave. Takve prijave podnose frilenseri koji ostvaruju prihode iz inostranstva. Oni su, međutim, saglasni s ekonomskim stručnjacima u oceni da taj broj sam po sebi ne znači ništa.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je novu, četvrtu po redu, prodaju imovine preduzeća Agroživ Žitište, metodom javnog nadmetanja.