Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. iznosio je 1,37 mlrd EUR što je za 4,4% više nego u 2019. godini, saopštio je danas Vojvodina ICT klaster, pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije.

Osmi mart se bliži, dan kada se, čini se, kupi najviše cveća, a mnogima se takođe čini i da je ova proizvodnja vrlo isplativa. Međutim, ako se u obzir uzmu ulaganja i cene repromaterijala, koje iz godine u godinu samo rastu, postavlja se pitanje koliko se zapravo od cvećarstva može zaraditi i da li to može biti jedini izvor prihoda jednoj porodici?

Situacija koja je nastala na finansijskom tržištu zbog pandemije, koju karakteriše pad kamatnih stopa i prinosa na hartije od vrednosti, predstavlja šansu i za Srbiju i druge države u regionu, da izvrše restrukturisanje svojih dugova odnosno da skupe kredite zamene jeftinijim, izjavio je konsultant za razvoj tržišta kapitala Milko Štimac.

Zbog uslova poslovanja koja nameće pandemija korona virusa, Opštinsko veće Bajine Bašte usvojilo je odluku kojom ugostitelje oslobađa plaćanja lokalne komunalne takse i naknade za zauzimanje javnih površina tokom cele 2021. godine.

Od juče je preko sajta e-porezi počela prijava preduzeća za isplatu polovine minimalne zarade od strane države za mart u okviru novog kovid paketa mera pomoći privredi.

Pravo da konkurišu imaju privredna društva i preduzetnici sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su: upisani u registar Agencije za privredne registre najkasnije do 30.12.2018. godine i razvrstani na mikro ili mala pravna lica.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam dodeljuje bespovratna sredstava radi jačanja konkurentnosti privrednih subjekata i povećanja ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini putem olakšavanja započinjanja novih proizvodnih ciklusa i stimulisanja stvaranja nove dodatne materijalne vrednosti namenjene tržištu.

Od ove godine na sve pomoćne objekte plaćaćemo porez na imovinu kao za garaže. Reč je o objektima koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti poput - bunara, ali i bazena i raznih cisterni i rezervoara, šupa za držanje ogreva i kotlarnica, podruma...

Zakon o radu propisuje da svaki zaposleni ima pravo na naknadu troškova dolaska i odlaska na posao, u visini cene mesečne karte u javnom prevozu, za slučaj da poslodavac sam ne obezbeđuje prevoz svojim radnicima.

U Srbiji je u 2020. prodato nekretnina u vrednosti od oko 4,2 milijarde evra, što je uprkos pandemiji koronavirusa više nego u prethodne tri godine, a najskuplji kvadratni metar stana od 9.632 evra prodat je u Beogradu na vodi, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Na portalu Poreske uprave počela je prijava za treći paket ekonomskih mera za pomoć privredi, koju dodeljuje Vlada Srbije. Onlajn prijave nalaze se na portalu Poreske uprave pod nazivom "Izbor poslovne banke" i "Izjava o prihvatanju direktnog davanja".

Cilj Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turističkog potencijala Autonomne pokrajine Vojvodine u 2021. godini - Nabavka mašina i opreme i uvođenje tehnoloških inovacija u promociji i poslovanju ugostiteljskih objekata je unapređenje turističke ponude AP Vojvodine.

Prosečna zarada (bruto) obračunata za decembar prošle godine iznosila je 90 849 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 66 092 dinara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Poreski rezidenti Srbije prijavljuju svoj svetski dohodak, dok lica koja nisu poreski rezidenti Srbije prijavljuju dohodak ostvaren na teritoriji Srbije, piše u KPMG Poreske vesti.

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 EUR svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Unija poslodavaca Srbije - poslodavci Zrenjanina, u saradnji sa kompanijom Adižes organizuje edukaciju u čijem je fokusu razvoj menadžerskih veština.

 

London je pretekao Njujork po broju dolarskih milionera i postao prvi grad u ovoj kategoriji u svetu, prema godišnjoj studiji najbogatijih ljudi na svetu agencije za nekretnine Najt Frenk.

Vlada Srbije usvojila je Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, sa ciljem da obezbedi uslove za stabilan i održiv rast zaposlenosti zasnovan na znanju i dostojanstvenom radu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U Republici Srbiji, u mesecu januaru 2021. godine, broj živorođenih je iznosio 4 550.

Ukoliko bude usvojen, primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju počeće 1. juna 2021. godine.