Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Digitalne valute centralnih banaka se, inače, suštinski razlikuju od virtuelnih valuta ili kriptovaluta poput bitcoina ili ethereuma. Za razliku od decentralizovanih kriptovaluta, kontrolu nad emisijom digitalnih valuta – poput digitalnog dinara ili digitalnog evra – imale bi centralne banke.

Prosečna neto zarada za novembar 2022. iznosila je 78.326 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvoz domaćih usluga u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) biće ove godine vredan 2,7 milijardi evra, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uz ocenu da je Srbija danas međunarodno priznata kao zemlja inženjera, inovativnih i kreativnih ljudi.

Na sednici je doneta i Odluka o dodeli bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Moćna mikro-generacija je u usponu, a trgovci počinju da se bore za njene prihode.

Poreska rešenja stižu u Poresko sanduče, na portalu ePorezi, kome mogu pristupiti sami preduzetnici ili lica koja oni ovlaste.

U okviru ovog procesa Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine je od Poreske uprave preuzelo softversko rešenje za identifikaciju nelegalnih softvera i baza podataka sa korisničkim uputstvom.

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne konsultantske kuće Horváth, u kojem je učestvovalo 50 finansijskih direktora kompanija iz Evrope i sveta, od kojih 43 odsto ostvaruje prihode koji premašuju milijardu evra, a trećina ima više od 5.000 zaposlenih.

Više od 20.000 žena u Vojvodini su vlasnice ili suvlasnice privrednih društava, rezultat je analize o trenutnom stanju u privrednim subjektima u AP Vojvodini u kojima su žene vlasnice ili suvlasnice u udelu većem od 51%, koju je izradila Fondacija Ana i Vlade Divac za potrebe Pokrajinske vlade.

Nacrt zakona koji to predlaže biće predstavljen Evropskoj komisiji narednih nedelja, a cilj je da se pomogne potrošačima da budu bolje informisani o proizvodima koje kupuju.

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci.

Najveći udeo ekoloških zasada u odnosu na ukupno korišćene poljoprivredne površine u EU imale su Austrija, Estonija i Švedska.

Narodna banka Srbije (NBS) pustiće 31. januara u opticaj kovani novac apoena od 1, 2 i 5 dinara sa oznakom godine kovanja „2023“ .

Bezalkoholna pića su u decembru prošle godine poskupela za 15 procenata u odnosu na isti mesec 2021, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Republika Srbija je emitovala , drugim rečima zadužila se, 1,75 milijardi dolara evroobveznica koje će biti listirane na Londonskoj berzi.

Kako bi se bar u manjoj meri zadovoljile potrebe tržišta rada u Srbiji, već nekoliko godina unazad u našoj zemlji je primetan „uvoz“ radnika iz inostranstva. Jasno je da je ovo posledica nedostatka određenih kadrova, i to pre svega zanatskih zanimanja.

BALOVI KROZ VEKOVE

23.01.2023

Balovi su bili omiljeni oblik zabave početkom 19. veka u Beču i Pešti, a svoju popularnost veoma brzo stekli su u svim delovima Austrougarske monarihije.

Tiho i bez medijske halabuke, početkom decembra prošle godine, doneta je odluka o otpuštanju 25 zaposlenih u firmi Salcburška čokolada (Salzburg Schokolade), koja proizvodi u Grodigu, opštini u okrugu Salcburg, čuvene mocart kugle i ostale poslastice pod brendom Mirabell, piše portal Radio 021.

U novembru prošle godine izdato je 2 782 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 16,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Građani Srbije u proseku su sve zaduženiji. Kada se pogledaju statistički podaci Udruženja banaka s kraja prošle godine dolazi se do saznanja da svi bankama, opet u proseku, dugujemo oko 1.800 evra.