Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Korisnici i zaposleni u Dnevnom boravku "Naša priča", pozivaju kompanije i pojedince koji su u mogućnosti da pomognu u rekonstrukciji letnje učionice koja je pretrpela oštećenja usled nepogoda.

Od najave obaveznog uvođenja univerzalnog punjača na evropskom tržištu kompanije promenile strategiju i nude kupcima manje ,,dodataka" nego pre, piše Politika.

Evropska centralna banka (ECB) mora da nastavi da povećava svoje kamatne stope kako bi ukrotila inflaciju, čak i ako će sporedno dejstvo pooštravanja monetarlne politike biti slabiji rast, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućio je da se sami uključe u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Dakle lica van obaveznog osiguranja samostalnom uplatom doprinosa mogu da stiču penzijski staž.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova biće sproveden od 1. do 31. oktobra. Podatke će prikupljati popisivači tako što će na teritoriji za koju su zaduženi obilaziti stanove i intervjuisati građane, a odgovore na popisna pitanja u elektronske upitnike unositi pomoću laptopa.

Od januara će oni koji platu primaju iz državne kase dobiti najavljeno uvećanje od 12,5 odsto, dok u privatnom sektoru jedino radnici na minimalcu mogu sa sigurnošću da računaju na dogovoreni rast svoje skromne plate.

Treći ciklus programa Moja prva plata, koji je sada u toku, izazvao je najveće interesovanje poslodavaca, a naši planovi su da u njega bude uključeno 10.000 mladih dok je u prva dva prethodna uključeno oko 8.500, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Prema izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija za 2022. godinu, rast performansi Srbije od 15,6 odsto od 2015. do 2022. godine viši je od prosečnog rasta u Evropskoj uniji, koji iznosi 9,9 odsto za isti period, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije.

Prosečna bruto zarada obračunata za jul 2022. godine iznosila je 100.937 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 73.114 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Zahtevi za isplatu subvencija za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara po kilogramu, podnose se od 14. oktobra do 14. novembra, a novac za isplatu, kako je obećala država, obezbeđen je u tekućem budžetu, izjavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.

 Još jedna zgrada u samom centru grada, koja se nalazi u režimu zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture, godinama propada a da nema nikakvih naznaka da bi i u bližoj budućnosti nešto moglo da se promeni. Reč je o kući u Gimnazijskoj ulici na broju 24, koja ima kulturni ali i istorijski značaj.

Prema nekim podacima, u Srbija ima čak 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda. Količina geotermalne toplote koja izbija na površinu Zemlje, obračunata po jednom kvadratnom metru u svakoj sekundi iznosi više od 100 mNj/m2, naspram evropskog potencijala od 60 mNj/m2.

Zarade IT stručnjaka su, pokazalo je istraživanje, nastavile rast, a najveće plate su pet puta više od prosečne zarade u Srbiji.

Prema najnovijem izveštaju Svetske turističke organizacije (UNWTO), objavljenom povodom svetskog dana turizma, Srbija se nalazi na svetskom vrhu po oporavku u ovoj oblasti.

Od 1. januara sledeće godine očekuje se povećanje minimalca, koje će u proseku iznositi 40.020 dinara, ali žene koje su na odsustvu radi nege deteta nastaviće da primaju prethodni iznos minimalne zarade dok se ne vrate na radno mesto.

Poreska uprava označila je četiri najvažnija datuma za mesec oktobar do kada obveznici moraju da izmire svoje obaveze, predajom dokumentacije ili plaćanjem.

Ministarstvo finansija izdalo je nova Mišljenja u kojima je izrazilo svoje stavove u vezi sa obračunavanjem PDV u građevinarstvu.

Dejan Đokić, član Upravnog odbora jedne od najvećih softverskih kompanija u jugoistočnoj Evropi Asseco SEE (ASEE), izjavio je na konferenciji "Izazovi na tržištu IT kadrova" da Srbiji nedostaje oko 15.000 mladih IT inženjera u naredne tri godine kako bi mogla da razvije ovu delatnost i bude konkurentna u svetu.

Skoro 40 odsto električne energije u Srbiji proizvedeno je tokom 2021. godine iz obnovljivih izvora energije (OIE), pokazuju podaci Agencije za energetiku.

Leto 2022. je treće najtoplije u Srbiji od 1951. godine. Toplija su bila samo leta 2017. i 2012. godine, navodi se u izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, piše Klima 101.