Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Poreska uprava Republike Srbije objavila je Obaveštenje o dodatnim fiskalnim pogodnostima (odlaganju poreza) i direktnim davanjima (minimalcima za zaposlene).

Britanska vlada odlučila je da pokrene akciju "Jedi u restoranu, pomozi restoranu" i da subvencioniše sa 50 odsto, najviše do 10 funti po gostu.

Epidemija vriusa korona uticala je i na tržište novih automobila. U prvih pet meseci ove godine prodato je čak 5.613 vozila manje u odnosu na isti period lane, što znači da je tržište palo za 38,8 odsto. "Škoda" je i dalje najprodavaniji brend.

U Srbiji je u prvom polugodištu ove godine boravilo 780.785 turista, što je za 53% manje u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

Na ovogodišnjoj Deloitovoj listi (Deloitte) listi 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu koji objedinjava Evropu, Bliski Istok i Afriku nije se našla nijedna firma iz Srbije.

Unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije i unapređenje poreskog sistema i razvoj sektora zdravstva kroz sistem eZdravstva, prioriteti su koje NALED predlaže narednoj Vladi Srbije.

Pravna lica, odnosno preduzetnici koji još nisu dostavili svoje redovne godišnje finansijske izveštaje sa odgovarajućom dokumentacijom za 2019. godinu imaju rok da to učine do sutra.

Prema studiji koju je izradio Ekološki centar Stanište iz Vršca, u periodu 2010-2018. državni organi (republički nivo vlasti, ali i lokalne samouprave) nenamenski su potrošili oko pola milijarde evra sredstava od naplaćenih ekoloških taksi. 

Pandemija novog korona virusa covid 19 zaustavila je ili usporila trgovinu i mnoge privredne grane. Ali to nije slučaj sa kupovinom umetničkih predmeta.Aukcijska kuća Sotheby od 1. juna prodala je sedamnaest radova za više od 10 miliona dolara.

Kada treba raspravljati o makroekonomskim kretanjima, novinari uvek zovu profesore ekonomije. Ali kada intervjuišu milijardere, pitaju ih samo o tome kako razmišljaju, odnosno kako prave novac.

SOKOJ je svim korisnicima javnog izvođenja odobrio umanjenje računa od 50 odsto za mart 2020. godine, dok april i maj mesec SOKOJ korisnicima javnog izvođenja nije ni fakturisao.

Prosečna bruto zarada za maj u Republici Srbiji po zaposlenom je bila 81.464, odnosno 58.892 dinara neto, a u srednjem Banatu bruto 73.794, a neto 53.285 dinara. 

Ukupan broj zaposlenih u drugom kvartalu 2020. godine iznosio je 2 197 065 lica. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, ukupna registrovana zaposlenost je povećana za 1,6 odsto, odnosno za 35 532 lica, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Unija poslodavaca Srbije je uputila je predloge mera Vladi i ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. O tome kako se zrenjaninska privreda nosi sa tekućim problemima i koje bi mere mogle da joj pomognu, pitali smo Izabelu Kiš, člana IO Unije poslodavaca Srbije i Izvršnog direktora UPS-poslodavci Zrenjanina.

Vlada Republike Srbije, propisala je nove mere koje se odnose na drugi paket pomoći za privredu, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, koje predstavljaju nastavak mera iz marta meseca. Novi paket mera propisan je Zaključkom u vezi sa direktnim davanjima i fiskalnim pogodnostima privrednim subjektima u privatnom sektoru, koji je Vlada RS, 30. jula 2020. godine, usvojila.

Šefovi najvećih tehnoloških firmi Fejsbuka, Gugla, Amazona i Epla će svedočiti pred američkim Kongresom, koji nastoji da utvrdi tržišnu moć ovih kompanija.

Vlada Srbije će na današnjoj sednici usvojiti pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, kako bi se ublažile posledice epidemije virusa korona, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Vlada Srbije nije odgovorila na zahteve Unije poslodavaca za ublažavanje posledica pandemije među kojima je i zahtev da se porez na dodatu vrednost (PDV) plaća posle naplate i ne kreditira država koja ima para da kupuje luksuzne džipove od 33.000 evra, rekao je počasni predsednik tog udruženja Nebojša Atanacković.

Pre korona krize bilo je nezamislivo da se milioni radnika, a posebno u tako kratkom, rekordnom roku, prebace na rad od kuće, budući da kancelarije više nisu bile bezbedne.

Skok cene sirove nafte na svetskoj berzi za 25 dolara (u maju je koštala 19,33 na sadašnja 44,32 za barel) uslovilo je i poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji za oko osam dinara po litri. Benzin se sada toči za 131,44, evrodizel za 140,08 dinara, dok je tečni naftni gas 73,71 dinar.