Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

NLB Banka Beograd i ove godine organizuje konkurs za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje i prerade organske hrane. 

Gotovo 240 tona sladoleda pojedeno je prošlog vikenda u Rimu i pokrajini Lacio, ali jednako su u toj poslastici uživali i u drugim delovima zemlje. 

Novosađani su imali ubedljivo najveće plate u celoj Vojvodini, ali i veću platu od prosečne srpske plate u martu, pokazuju sveži podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u sektorima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, najviše pogođenim pandemijom Kovid 19, biće dostupni povoljni krediti Fonda za razvoj za likvidnost i obrtna sredstva.

Nije samo pandemija koronavirusa smanjila izvoz srpskog voća i povrća. Problem izazvan koronavirusom rešiće se do jeseni kada dolazi jabuka kao voće koje najviše izvozimo, ali ostaje pojava „patriotske poljoprivrede“ koja jača u svetu i koja podrazumeva zatvaranje najrazvijenijih tržišnih zemalja u svoje granice.

Prema najnovijim podacima od 15. maja, Republički zavod za statistiku (RZS) navodi da je registrovani broj zaposlenih iznosio 2.196.372, što je za 6.988 više u odnosu na stanje 27. februara, što su poslednji raspoloživi podaci pre uvođenja vanrednog stanja.

Proizvodni i uslužni kapaciteti su smanjeni kod dve trećine firmi, ali je apsolutna većina poslodavaca, 85 procenata, uspela da zadrži isti broj radnika kao pre krize, prema rezultatima ankete koju su realizovali Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.

U Privrednoj komori Srbije je održan sastanak na kome su razmatrane mere podrške za sektore koji su posebno ugroženi usled negativnih posledica pandemije virusa Kovid-19.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je pravilnik o IPARD podsticajima za divezifikaciju pojoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

Kako je pandemija koronavirusa mnoge ljude ostavila bez posla, mnogi očekuju da će se svet zauvek promeniti nakon nje, što može značiti više mogućnosti za preduzetnike koji imaju ideje za alate i usluge, a koje mogu pomoći ljudima da se prilagode novim trendovima.

Unija poslodavaca Srbije svim svojim aktivnostima i predloženim konkretnim merama prema Vladi Republike Srbije i drugim relevantnim institucijama i organizacijama, nastoji da pomogne u prevazilaženju krize uzrokovane pandemijom virusa Covid 19 i opravda svoju misiju zaštitnika interesa nacionalne privrede.

Transparentno funkcionisanje tržišta je veoma važno, tako da je neophodno da i agencije za nekretnine imaju digitalni pristup podacima katastra. To su pokazale promene na tržištu nepokretnosti nastale tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom.

Drugi minimalac privrednicima i zaposlenima biće isplaćen prve nedelje juna, a treći prve nedelje jula, izjavio je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Za moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji je uveden sa proglašenjem vanrednog stanja, prijavilo se 94% građana i 93% privrednika , izjavio je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Pandemija koronavirusa promenila je skoro svaki aspekt života, od načina na koji radimo do načina na koji konzumiramo i tako je učinila bespotrebnim milione radnih mesta.

Turizam i ugostiteljstvo sektori su najviše pogođeni pandemijom COVID 19, slede kreativna industrija, saobraćaj i skladištenje, dok se kriza prelila i na IT sektor i industriju, pokazao je drugi ciklus ankete "Zajedno kroz krizu", koju su realizovali Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2019. godinu, koje je do sada dostavilo oko 74.000 privrednih društava, utvrđen je skoring za period 2015-2019. godina, a odličan i veoma dobar bonitet ima 10.279 društava, saopštila je Agencija za privredne registre.

Posle sedam nedelja korona-krize, na kompanije u Srbiji najveći uticaj ostavili su rad od kuće, skraćeno radno vreme, nedostatak likvidnosti i kontakata s klijentima, pokazalo je istraživanje pod nazivom “Prevazilaženje krize udruženim snagama”. Istraživanje su krajem aprila sproveli USAID-ov projekat “Saradnja za rast” i Privredna komora Srbije na uzorku od 1.000 kompanija.

Da bi privrednicima i poljoprivrednicima pomogla da što efikasnije prebrodi negativne posledice pandemije virusa korona, Pokrajinska vlada je pripremila garantne šeme za kredite za održavanje likvidnosti, koje se realizuju putem Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Javni poziv za sprovođenje standardizovane usluge mentoringa objavljuje se u skladu sa Programom Ministarstva privrede - Standardizovani set usluga (SSU) za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2020. godini, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA).