Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Aktuelnosti

Program obuke za potrebe poslodavca za zaposlenog sprovodi se radi sticanja dodatnih znanja i veština u cilju unapređenja kompetencija, sticanja nedostajućih znanja, sposobnosti i veština. Cilj obuke je održanje zaposlenja kod poslodavca.

 

Ovogodišnji ZRBIZNET biće održan od 19. do 22. septembra na nekoliko lokacija. Izlagači će svoju proizvodnju prezentovati na štandovima u Hali Medison koja je namenski adaptirana upravo za sajamske manifestacije, dok će stari zanati i zabavni deo programa biti smešteni u Karađorđevom parku.

Iako se kafa proizvodi samo u nekoliko zemalja sveta, pije se u celom svetu: dnevno planeta popije oko dve milijade šoljica kafe.

Prema konačnim podacima republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je prošle godine za 10,9 odsto na 38,2 milijarde evra, pri čemu je izvoz povećan za 8,2, a uvoz za 13 odsto.

 

U Ministarstvu trgovine Srbije predviđaju da će se do 2030. godine čak 85 odsto preduzeća baviti e-trgovinom te koristiti tehnološke potencijale za ekonomski progres i plasirati robu i usluge i na inostrano tržište. Nephodno je da se Srbija za to pripremi.

 

Žene su vlasnice samo 31,7 odsto preduzetničkih radnji i firmi u Srbiji, a među preduzećima koja dobijaju sredstva na konkursima za podršku razvoju biznisa tek je svaka peta u njihovom vlasništvu.

Predlogom zakona o trgovini, koji je Vlada Srbije uputila Narodnoj skupštini na usvajanje, predviđena su preciznija pravila i oblici sniženja cena robe.

U periodu od 19. do 21. septembra u zrenjaninskoj Hali „Medison“ biće održana treća po redu Međunarodna privredna manifestacija „ZrBizNet“. Teme ovogodišnjeg sajma biće pre svega podrška digitalizaciji, digitalnoj transformaciji i ženskom preduzetništvu, ali i promocija zanimanja.

Direkcija za imovinu ponovo je oglasila za prodaju lokal u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića broj 8 u Zrenjaninu.

 

Na spisku poželjnih zanimanja prvo mesto ove godine pripalo je elektrotehničaru infromacionih tehnologija a na drugom mestu je smer farmaceutskog tehničara.

 

Folksvagen je ove nedelje obustavio proizvodnju poslednje verzije modela „buba“ u svojoj fabrici u meksičkoj Puebli. To je označilo kraj puta za vozilo koje je bilo višestruki simbol tokom svoje osamdesetogodišnje istorije, od 1938. godine.

Sistem eInspektor od pre nekoliko dana počelo da koristi 36 inspekcija.

Rumunska vlada će povećati kvote za zapošljavanje stranih radnika koji nisu iz Evropske unije za 50 odsto, što znači da će biti odobreno 30.000 radnih dozvola, piše Biznis Rivju (Business Review), a prenosi Nova ekonomija. Razlog je navodno veća potražnja lokalnih kompanija za radnicima koje tvrde da su pogođene krizom radne snage.

Oko 35.000 ljudi godišnje napušta Srbiju, što je oko 100 stanovnika dnevno.

Fabrika lekova „Jugoremedija“ u stečaju ponuđena je ponovo na prodaju po početnoj ceni od 800 miliona dinara. 

Republika Srbija je usvojila novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u novembru prošle godine, s tim da je njegova primena odložena do 21. avgusta 2019. godine.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložiće 10 miliona evra u fond "Invera Prajvat Ikvajati" (Invera Private Equity), koji će se fokusirati na podršku i razvoj malih i srednjih privatnih preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, saopšteno iz EBRD-a.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku sažetim u trendovima za prvi kvartal ove godine, svi akteri u privrednom životu mogu biti umereno zadovoljni. 

Vozovi gradskog prevoznika u glavnom gradu Austrije „Bečke linije“, osim što se tokom letnjih meseci neprekidno rashlađuju, odnedavno i mirišu. Putnici mogu probno da „omirišu“ da li im se sviđaju predložene mirisne note.

Švedska je država koja je otišla najdalje u bezgotovinskom načinu života, a tome svedoči i činjenica da više od polovine banaka uopšte ne prima gotovinu.