Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

BIZNIS VESTI - DOSADA NA POSLU JEDNAKO JE OPASNA KAO I IZGARANJE

21.11.2020

Neko na poslu ne može da digne glavu, a neko hoće da umre od dosade.

Nije lako ni jedno ni drugo.

Dok sindrom izgaranja na poslu podrazumeva preveliki teret izazovnih zadataka, "boreout" sindrom je suprotan i podrazumeva dosađivanje na poslu, piše Bigthink, a prenosi Kamatica.

Dok sindrom izgaranja nastaje zbog nemogućnosti upravljanja stresom koji proizlazi iz teških i brojnih zadataka na poslu, Boreout sindrom nastaje zbog neadekvatnog broja zadataka ili zadataka koji ne predstavljaju nikakav izazov.

Radnici koji se dosađuju manje su zadovoljni poslom. Studija je ustanovila da ljudi s monotonim poslovima imaju povišen rizik od srčanog udara, a druga studija u Britaniji na 7.500 službenika otkrila je da je kod radnika koji se dosađuju dva do tri puta veća verovatnost da će umreti od kardiovaskularnih bolesti.

Veliku ulogu pritom igra stres povezan s dosadom, no naučnici smatraju da doprinose i nezdrave navike kojima su ljudi, koji se hronično dosađuju, skloni kako bi im život bio zanimljiviji, pa puše i piju alkohol.

Rizik potencijalnog gubitka prihoda najčešći je razlog zašto nezadovoljni radnici ne promene radon mesto, pa čak i ako na njemu doslovno umiru od dosade. No nisu pritom svesni da se eventualni finansijski gubitak brzo pretvara u gubitak koji utiče na psihičko i fizičko zdravlje.

 

Foto: Pixabay