Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

BIZNIS VESTI - I MOCART KUGLE U STEČAJU

20.01.2023

 Foto: Pixabay

Tiho i bez medijske halabuke, početkom decembra prošle godine, doneta je odluka o otpuštanju 25 zaposlenih u firmi Salcburška čokolada (Salzburg Schokolade), koja proizvodi u Grodigu, opštini u okrugu Salcburg, čuvene mocart kugle i ostale poslastice pod brendom Mirabell, piše portal Radio 021.

Dok ljubitelji kupuju tu čuvenu čokoladnu kuglicu sa marcipanom i kremom u sredini, malo ko od njih zna za "biznis hroniku" proizvođača firme Salzburg Schokolade koja je pre godinu dana proglasila stečaj. Još manje se zna, u široj javnosti (austrijskoj i evropskoj), za smanjenje broja zaposlenih i za namere novog vlasnika da postojeći veliki prostor na kojem se nalaze pogoni, iskoristi kao građevinsko zemljište za, na primer, stanogradnju! Zvuči poznato, ali idemo redom.

Firma Salcburška čokolada koja se nalazi u opštini Grodig, na desetak kilometara od centra Salzburga, proglasila je stečaj pre nešto više od godinu dana, krajem novembra 2021. godine. Razlog je bilo smanjeno poslovanje i prodaja usled pandemije korone.

Fabrika se, inače, vodi da je osnovana 1897. godine, a da je 1920. godine pokrenula ručnu proizvodnju mocart kugli, na osnovu originalnog recepta. Zbog potreba tržišta, ručni proces pravljenja kugli zamenjen je 1960. godine industrijskom metodom, piše portal Radio 021.