Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

BIZNIS VESTI - PARKING ZA AVIONE POSTAO UNOSAN BIZNIS

18.05.2020

Zanimljivost za kraj.

Da je kriza šansa i da u krizi rađaju nove ideje i novi biznisi, nije ništa novo.

Biznis koji je postojao ali u pandemiji procvetao su parkirališta za avione.

U normalnim okolnostima u vazduhu je u svakom trenutku pola miliona putnika u 26 000 aviona. Oko 17.000 ili više od 60 odsto svih putničkih aviona na svetu trenutno ne lete. I šta sad sa njima, piše Ekapija?

Jedno od tih parking mesta nalazi se u mestu Teruel, u Španiji. Na njemu se trenutno nalazi 115 aviona. I pun je kao oko.

Važni kriterijumi za parkiralište aviona su niska vlažnost vazduha, kako bi se što je moguće više smanjila opasnost od korozije osetljive strukture aviona, zatim što je moguće manje vetra, da ne bi donosio prašinu i – mnogo prostora.

Drugi veliki parking za avione u Evropi je aerodrom "Tarbes-Lourdes-Pyrénées" na jugu Francuske.

Britiš Ervjez je svoje avione tipa A380 takođe parkirao u Francuskoj, oni na aerodromu Šatoru u Francuskoj čekaju bolja vremena. Kompanija Svis je svoju flotu delimično parkirala na vojnom uzletištu

Dibendorf u blizini aerodroma Cirih-Kloten, a nekoliko aviona je dugoročno smešteno u jordanski glavni grad Aman.

Ali, najveći rast kao parking za avione doživeo je aerodrom Elis Springs u australijskom Autbeku. To je naime jedini parking za avione koji je u blizini azijsko-pacifičkog regiona, a koji beleži veliki rast avio-saobraćaja.

Parkirališta za avione mogu zaista da budu unosan posao. Ugovor na 13 meseci za jedan Boing 777 donosi promet od 300.000 evra, piše Ekapija.

Foto: Pixabay