Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

BIZNIS VESTI - RGZ IZDAJE LISTE NEPOKRETNOSTI I KOPIJE PLANOVA SAMO U DIGITALNOM FORMATU

18.05.2020

Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije objavio je da će službe za katastar nepokretnosti do kraja pandemije korona virusa izdavati listove nepokretnosti, kopije plana i uverenja isključivo u digitalnom formatu radi primene preporučenih mera socijalnog distanciranja.

Svi državni organi izvode iz baza katastra, za svoje postupke, mogu preuzeti besplatno za građane preko magistrale državnih organa, pa je zbog toga izdavanje lista nepokretnosti u papirnoj formi, u periodu opasnosti od širenja zarazne bolesti, nepotreban rizik i za zaposlene u katastru i za stranke, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, na ovaj način građani će ostvariti i uštede u novcu i vremenu.

Iz RGZ su naveli i da je izdavanje podataka u papirnoj formi prevaziđen način postupanja, imajući u vidu da se svi podaci iz baze katastra nepokretnosti mogu dobiti u digitalnom formatu i putem eŠaltera kod notara, advokata, geodetskih organizacija i banaka.

U papirnoj formi listove nepokretnosti, kopije plana i uverenja moguće je dobiti preko profesionalnih korisnika, registrovanih advokatskih kancelarija i licenciranih geodetskih organizacija, prenela je Ekapija.

Foto: N1