Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

BIZNIS VESTI - TURIZAM I UGOSTITELJSTVO NAJPOGOĐENIJI PANDEMIJOM COVID 19

22.05.2020

Turizam i ugostiteljstvo sektori su najviše pogođeni pandemijom COVID 19, slede kreativna industrija, saobraćaj i skladištenje, dok se kriza prelila i na IT sektor i industriju, pokazao je drugi ciklus ankete "Zajedno kroz krizu", koju su realizovali Privredna komora Srbije i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj, prenosi Ekapija.

Proizvodni i uslužni kapaciteti su smanjeni kod dve trećine firmi, ali je apsolutna većina poslodavaca, 85 odsto uspela da zadrži isti broj radnika kao pre krize. Trećina ispitanika izveštava o delimičnom ili potpunom oporavku kapaciteta, saopšteno je iz USAID-a.

Firme su se na različite načine prilagođavale krizi, pa je tako svaka druga organizovala delimičan rad od kuće, dok je 43 odsto smanjilo broj radnih sati. Trećina preduzeća je započela pregovore sa poveriocima o odlaganju otplate duga, a petina firmi je bila primorana da zatvori deo poslovnih procesa.

Prema veličini, najugroženiji su preduzetnici i mikro firme, a gotovo sve firme očekuju pad prodaje i profita do kraja 2020 godine.

 

Foto: Pixabay