Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

KOJOM MATEMATIKOM MOŽETE ZARADITI MILION DOLARA

25.11.2021

Foto: Pexels

Ukoliko bi neko pokazao da je svaki paran broj moguće predstaviti kao zbir dva prosta broja preko noći bi stekao svetsku slavu ali i ogromnu svotu novca.

Iako ovaj problem može delovati jednostavno on zapravo predstavlja čuvenu Goldbahovu hipotezu koju je pruski matematičar Kristijan Goldbah formulisao u pismu Leonardu Ojleru još davne 1742. godine. Ova hipoteza od tada odoleva naporima najvećih svetskih umova i još uvek predstavlja nerešen matematički problem.

A Klejev institut za matematiku je 2000. godine napravio spisak sedam najvećih nerešenih problema iz sveta matematike i zagarantovao nagradu od 1.000.000 dolara za rešenje svakog od njih. Rešavanje ovih Milenijumskih problema se često navodi i kao najteži način da se zaradi milion dolara pa je rešenje za jedan od njih došao neočekivano brzo. Ruski matematičar Grigorij Pereljman je u toku 2002. i 2003. godine na internet postavio tri rada koji su dokazali Poenkareovu hipotezu formulisanu od strane Poenkarea 1904. godine, a koja je bila jedan od sedam Milenijumskih problema.

Nezadovoljan reakcijom matematičke zajednice na njegov dokaz Pereljman je odbio da primi nagradu od milion dolara kao i Fildsovu medalju koja je najprestižnija nagrada u svetu matematike. Napustio je matematičku zajednicu i otišao da živi skromno sa svojom majkom u Sankt Peterburgu.

Izvor: Paralaksa / Biznis i finansije