Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

MOŽE LI SE NAĆI BALANS IZMEĐU PRIVREDE I PRIRODE

13.10.2021

Foto: Pexels

U evropskom fondu, u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan za narednih sedam godina za zaštitu životne sredine obezbeđeno je oko 30 milijardi evra.

„To su sredstva koja će biti uslovljena spremnošću projekata i koja će biti uslovljena regionalnom dimenzijom u smislu projekata koji će zaista dovesti do ubrzanja celog regiona ka ciljevima zelene agende“, istakla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Srbija je prva u regionu koja ima mapu puta. Industrija, poljoprivreda, proizvodnja hrane, otpad od hrane, plastika, ambalažni i građevinski otpad izdvojeni su kao sektori sa najvećim potencijalom za prelazak na cirkularnu ekonomiju, piše RTS.

„U fokusu programa biće i podrška u primeni modela cirkularne ekonomije i podrška lokalnim samoupravama i podsticanje inovacije i saradnje za biznis i naučno-istraživački sektor“, napominje Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine.

Industriji nedostaje više od 50.000 tona starog papira

Uvođenje koncepta cirkularne ekonomije deo je neizbežnih promena na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Da privreda može da raste, a da ne šteti prirodi, prve su prepoznale i dokazale nordijske zemlje, piše RTS. Iskustva su prenele Srbiji kroz poseban projekat uverene da je uz dobro planiranje i upravljanje taj način poslovanja velika šansa za razvoj Srbije.

„Tu se ne radi samo o uštedi novca, već, što je još važnije, o kvalitetu života građana i konačno opstanku planete“, ukazuje Jern Jelstad (Jørn Eugene Gjelstad) , ambasador Norveške u Beogradu.

Apsurd je i da, dok se gušimo u otpadu, industriji nedostaje 50.000 ambalažnog stakla, 30.000 drvnog otpada, isto toliko plastike i najlona i preko 50.000 tona starog papira.

„Govorim o tome kako ono što jeste otpad postane nova sirovina i vrlo mi je važno da kada gledamo DNK srpske privrede, da ono što je u velikim korporacijama otpad postane sirovina za neki mikro i mali biznis“, kaže Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

Ono na čemu se trenutno radi je dekarbonizacija. Za to će biti potreban novac i zbog toga će biti veoma važno da se taj takozvani zeleni novac koji se ubira od kompanija zagađivača uloži upravo u infrastrukturu za zelenu ekonomiju.

Izvor: Biznis.rs