Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

USKORO SE UKIDA ROMING IZMEĐU EU I SRBIJE, BIH I SEVERNE MAKEDONIJE

18.01.2023

 Foto: Pixabay

Bojan Glavašević, poslanik u Hrvatskom saboru, objavio je na Twitteru da bi ove godine trebalo da zaživi sporazum o romingu, po kojem ćemo moći da komuniciramo jedni s drugima po istim cenama koje plaćamo u svojim državama.

To znači da ćemo sve pozive mobilnim i korišćenje interneta preko mobilnih na Zapadnom Balkanu i EU plaćati po istim cenama koje plaćamo u matičnim državama. Isto pravilo, podsetimo, već neko vreme je na snazi među članicama EU.

Glavašević je rekao da ta ideja postoji već dugo, ali da je sad blizu realizacije.

- Danas je u Saboru održan odbor za evropske poslove, na kojem je državna sekretarka Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali da treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi to moglo da stupitna snagu, rekla je - ove godine - rekao je Glavašević za hrvatske medije, dodajući da politička volja za takav sporazum postoji već neko vreme.

U sporazum bi, prema njegovim riečima, trebalo da budu biti uključene sve zemlje Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Severna Makedonija...) koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji.

- To je deo šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsedavala Evropskom unijom. Ideja je bila da se napravi modifikovani pristupni proces, odnosno da kad zemlje zadovolje određene kriterijume, njihovi građani već mogu da uživaju neke benefite i pre ulaska u Uniju - rekao je Glavašević.

Na pitanje na koje će se sve cene odnositi sporazum, odnosno da li se radi i o telefonskim razgovorima i internetskom saobraćaju, Glavašević je odgovorio potvrdno.

- Ali, biće tu i zaštitna klauzula, koja će sprečiti da npr. netko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, damping cenama - rekao je Glavašević.

Izvor: eKapija