Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Preduzetničke priče

Kada je pre pet godina ostala bez posla u žitištanskom „Agroživu“, Marina Katanić Rac iz Banatskog Dvora, nije sedela skrštenih ruku. Znala je da mora i da želi da radi i doprinosi kućnom budžetu.

M.B.T.Z. je društvo sa ograničenom odgovornošću koje pruža usluge iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, zaštite od požara, stručnog nadzora, implementacije HACCP sistema i ISO standarda ISO9001, 14001, 45001 i 22000. Osnovano je 2006. godine.

 

Firma Trenč osnovana je pre 15 godina kao ortačka zanatska radnja. Već posle dve godine posao se toliko proširio da je bilo potrebno promeniti status firme, tako da od kraja 2008. Trenč posluje kao deoničarsko društvo. Delatnost su joj grubi građevinski radovi, radovi niskogradnje i elektro radovi.

Kad se Berni Sanders na inauguraciji predsednika Amerike od ciče zime zaštitio štrikanim vunenim rukavicama, svet je eksplodirao. Odjednom kao da su se svi setili da postoji vuna, da se od vune svašta može saštrikati i da je retro – lepo.

Angela Dulka iz Novog Bečeja vlasnica je firme A&Z ED-MON PAK. Sa jednim prekidom, Angelina firma se poslednjih 15 godina bavi proizvodnjom, izradom i doradom ukrasnih i reklamnih kesa od papira.

Pro pet recycling je zrenjaninsko preduzeće koje se bavi sakupljanjem i tretmanom ambalažnog otpada, prvenstveno PET ambalažom. U jednom periodu, Pro pet recycling bavio se i preradom plastične folije, no, kako kažu u preduzeću, na žalost, tim poslom je bilo prinuđeno da prestane da se bavi. U formi u kojoj danas posluje, postoji od 2009. godine.

Dragana i Žarko Šojić osnovali su štampariju SITOPRINT u Žitištu sad već davne 1989. godine kao malu grafičku radnju sa skromnim kapacitetima. Bile su to, kako kažu, godine velikih izazova i neizvesne budućnosti...

Nenad Ris iz Srpske Crnje je sasvim sigurno jedini kovač na prostoru od Zrenjanina do rumunske granice. Kovački i potkivački zanat, koji po zvaničnoj klasifikaciji spada u stare zanate, skoro da je pred izumiranjem.

Proizvodnja raznih predmeta od pruća, pletarstvo i korparstvo, još je jedan stari zanat pred izumiranjem. Najmlađi registrovani korpar ima 55 godina i ukoliko se nešto hitno ne preduzme, znanje i veštine ovog lepog starog zanata nestaće nepovratno. To može da se desi i zanatskoj radnji „Pavle plet“ iz Novog Miloševa.

Dejan Vlatković i njegova firma Limdex novi su članovi Unije poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina. Limdex je firma koja se bavi proizvodnjom građevinske limarije, metalnih konstrukcija, kapija… Trenutno je u firmi zaposleno 4 radnika. Za Virtuelni inkubator Dejan je ispričao svoju preduzetničku priču.

Elvira Pejović i njen suprug Zoran bave se jednim starim zanatom. Oni u svojoj zanatskoj radnji „Vreteno“ proizvode užad i proizvode od užadi.

Gordana Pandurov iz Elemira bavi se jednim starim zanatom koji polako nestaje sa naših prostora. Gordana pravi domaće kore. Po zvaničnoj specifikaciji, koradžijski zanat dobio je oznaku starih zanata.

Gizela Nemet u preduzetničke vode ušla je sledeći svoj unutrašnji glas, koji joj je govorio da će, samo ako radi za sebe i za svoj račun, da će samo ako bude gospodar svog vremena i svoje slobode, biti srećna. 

Sonju Dragaš Zrenjaninci, odnosno Zrenjaninke, znaju po “ Extra sekendici“, jednom od najekskluzivnijih sekend hend butika, ne samo u našem gradu, nego i šire. 

U vreme kada je registrovala "Agrodukat", Tatjana Todorović je imala diplomu Pravnog fakulteta iz Beograda i dve godine pripravničkog staža u Okružnom sudu u Zrenjaninu. Imala je diplomu i staž ali nije imala nadu da će dobiti posao u sudu u narednih tri do pet godina.

IP Media 023 (medijsko predstavljanje, komunikacija, odnosi sa javnošću i književno stvaralaštvo) je pre sedam godina nastala sasvim spontano, kao neki logičan nastavak lične životne priče i dugogodišnjeg iskustva u oblastima za koju je firma registrovana. Ovako svoju žensku preduzetničku priču počinje Maja Pandurov, preduzetnica, književnica, novinarka.

Goran Sič odnedavno je ponovo u preduzetničkim vodama. Njegova firma Sič Mont bavi se instalacijom vodovodne i kanalizacione mreže, uvođenjem gasne instalacije i centralnog grejanja.

Pandemija korona virusa pogodila je poslovanje svih privrednih subjekata, ali opšta ocena je da najugroženiji sektor turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva. Najveći broj turističkih agencija u našem gradu od marta, što znači više od pola godine nije uradio nijedan aranžman, nije pružio nijednu uslugu za koju su registrovani i stručni. Među njima je i turistička agencija Caravan.

Kada je počinjala, sektor, prvo trgovine boja i lakova, a vrlo brzo i završnih poslova u građevinarstvu, bio je rezervisan za muški pol, i kako Suzana Aćin kaže, nije bilo lako. Ali, predanost, posvećenost i visoki profesionalizam, korektnost i stručnost, kvaliteti su koje su prepoznali investitori, dobavljači i kupci, što je firmi obezbedilo uspešno poslovanje čitavih četvrt veka.

Sledeće godine radionica za kolače Purkov torte i kolači obeležiće lep jubilej – deset godina uspešnog rada. Ovu radionicu zajedno vode rođene sestre Sanja Purkov Stojković i Maja Josimov.