Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

Preduzetničke priče

Krečenje a posebno molovanje nekad se nije moglo zamisliti bez molera, cenjenog zanatlije. A ako je još moler imao i umetničke sklonosti, dobijao je i poseban naziv, soboslikar.

Bops team iz Zrenjanina je porodično preduzeće nastalo 2006. godine.

ŽIVIM SVOJ SAN

27.07.2020

Kada je sa 50 godina ostavila siguran državni posao, mnogima se to učinilo kao ludost. A Zrenjaninka Marika Srdić kaže, od tog trenutka počela sam da živim svoj san.

Iako je prethodnih dvadeset godina bilo obeleženo i lepim i manje lepim stvarima, nikada se nisam pokajao što sam se otisnuo u preduzetničke vode, počinje svoju preduzetničku priču Nenad Vitomirov, vlasnik knjižare „Prostor“.

Marko Renovica ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i zemljoradničku zadrugu. Sa svojim poljoprivrednim gazdinstvom u kom je zaposleno 6 ljudi, traktorista, mehaničara, vozača kamiona, Marko je član Unije poslodavaca. Za Virtuelni inkubator priča svoju preduzetničku priču.

 

Početak „Promptusa“ je bio preduzeće koje se bavi proizvodnjom kompjuterskih programa, odnosno softvera, kasnije sam se priključila i ja sa svojim poslom knjigovođe, priča Marijana Inđić porodičnu preduzetničku priču. Suprug je kratko radio u drugoj firmi. Oboje smo vrlo brzo shvatili da smo osobe koje ne mogu da rade za druge. Priroda nam je takva da možemo da radimo samo za sebe, i to što smo na vreme shvatili kako stvari stoje pomoglo nam je u daljem poslu.

Drvara i stovarište građevinskog materijala i salon keramike „Filip“, porodično su preduzeće koje u Zrenjaninu posluje od 1992. godine. Porodičnu preduzetničku priču sa čitaocima Virtuelnog inkubatora podelio je osnivač “Filipa”, Momčilo Filipović.

Jelena Kiš, zajedno sa dugogodišnjim porodičnim prijateljem Slavoljubom Novokmetom, prošlog je septembra ispunila svoj životni san. Jelena i Slavoljub su zajedno otvorili kafe poslastičarnicu „Tačka“ u tadašnjem Aviv parku, a sadašnjem Big centru.

SBT je zrenjaninska firma koja se bavi uvođenjem i održavanjem sistema za klimatizaciju i ventilaciju a poslednjih godina i sistemima grejanja. Ove godine radno obeležava pune dve decenije svog postojanja.

Firma „House“ postoji 15 godina i baš na 15-godišnjicu, ovih dana doživljava svoju kompletnu rekonstrukciju i ulepšavanje. 

Miroslav Baukov, vlasnik i direktor firme MIBA, po struci je diplomirani agroinžinjer, ali sticajem životnih okolnosti, ceo svoj radni vek proveo je u građevinarstvu.

Sidro Stone je zrenjaninska firma koja će uskoro obeležiti dve decenije uspešnog rada i postojanja. Osnovana je 2001. godine, kao mala porodična trgovinska firma, da bi deset godina kasnije prerasla u Sidro Stone. Osnovali su je roditelji današnje direktorke, Tamare Petrović.

Zvezda doo je zrenjaninsko preduzeće za reciklažu sekundarnih sirovina. U pitanju je porodično preduzeće, koje ove godine obeležava lep jubilej – 30 godina uspešnog rada i postojanja.

Pre pet godina, Edvard Oto Čisar odlučio je da ono čime se su njegov otac i deda bavili celog svog života podigne na jedan viši nivo, i od proizvodnje semena napravi doabr biznis. U tome mu je, osim oca, pomogao i njegov poslovni partner, suvlasnik u firmi Seeds House.

Porodica Ćuk iz Banatskog Karađorđeva više od jedne decenije bavi se proizvodnjom sireva. Prepoznatljivi su po kozjim ali u svojoj proizvodnoj paleti imaju i jednako kvalitetne sireve od kravljeg mleka. Dugo su godina funkcionisali kao poljoprivredno gazdinstvo, ali i od prošle godine, zahvaljujući mogućnostima koje su im pružili novi zakonski propisi, posluju kao mini mlekara.

Koliko radiš, toliko imaš, rečenica je koja najbolje objašnjava razloge zbog kojih su Jelena i Dragoljub Savić, pre tačno dve decenije, pokrenuli sopstveni posao.

 

Gizela Nemet pravi je primer koji potvrđuje životnu filozofiju, da nikad ne treba odustati nego treba imati svoj cilj i ići ka njemu, bez obzira na prepreke koje se na putu ka tom cilju nađu.

Ural therm je osnovan početkom 2019. godine sa sedištem u Zrenjaninu upravo sa željom da se ono što Ural therm radi približi većem tržištu. Iako su i osnivači i zaposleni iz Novog Bečeja, Zrenjanin se svojim privrednim rastom nametnuo kao idealna lokacija za promovisanje, pre svega, novih sistema grejanja i hlađenja.

Auto centrar Optima dobar je primer prave porodične preduzetničke firme. Pre više od dve decenije, posao je započeo Slavko Materić, da bi u trenutku kad su za to po godinama dospeli, posao polako preuzimali Slavkovi sinovi Stojan i Slaviša.

Vladimir Fanka osnovao je svoju firmu Fankom 21. decembra 2002. godine. Fankom se bavi servisiranjem i prodajom desktop i laptop računara, tableta, izradom računarskih mreža, video nadzora…