Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

ČETIRI GENERACIJE ZRENJANINSKIH ZLATARA

02.02.2022

Zlatarska tradicija zrenjaninske porodice Ormai duga je više od osam decenija a ovim starim i lepim zanatom bavile su se i bave se četiri generacije ove porodice.

Generacije Zrenjaninaca bar jednom su ušle u zlataru Ormai za najvažnije i najlepše događaje u životu i dugo vremena nije se govorilo idem kod zlatara, nego idem kod Ormaija. To je, jednostavno, bilo isto.

Osnivač zlatare prve zlatare koja se sada nalazi u Savezničkoj ulici u Zrenjaninu bio je Deže Ormai koji je rođen 1911 godine.

- Deže je zanat učio od svog imenjaka, starog zrenjaninskog zlatara, Dežea Kohna. Kada je nakod dužeg vremena izučavanja, usavršavanja, truda i rada savladao sve juvelirske veštine, 1938. godine otvorio je svoju radnju sa radionicom, kaže Atila Ormai koji sa svojim ocem Laslom i bratom Tamašem čuva porodičnu tradiciju.

Zlatarstvo se u porodici Ormai prenosilo sa kolena na koleno.

- Da bi se naučio posao, treba prvo da voliš zlatarski zanat. Naravno, potrebno je da imaš i talenta jer škola i konkretan smer nisu nikada postojali. Uvek se učilo od najstarijeg majstora koji je vodio radionicu i odlučivao o svemu, priča Atila.

Zlatarstvo se menjalo u zavisnosti od vremena, mode, trendova…

- Trenutno u zlatari izrađujemo nakit od 14, 18 i 22 karatnog zlata. Belo zlato je sve više traženo, ali ono ne postoji u prirodi. Belo zlato se, takođe, dobija legiranjem čistog zlata specijalnim legurama. U radionici je moguće odraditi i skoro sve vrste popravki nakita, bilo da je on od srebra, žutog ili belog zlata, kaže Atila Ormai i dodaje:

- Proizvodnja zlata kao i prodajni prostor i prodaja nakita su se drastično promenili od početka rada. Vremenom smo morali i mi da se modernizujemo što se tiče online sveta, trenutno na našem sajtu možete pronaći deo našeg asortimana (zlatni, srebrni nakit kao i satove) www.zlataraormai.com, kaže Atila Ormai.

Pre tri godine porodica Ormai otvorila je drugu radnju za satove gde kupci mogu naći svetski poznate brendove kao Seiko, Doxa, Roamer.

Menjaju se vremena, menjaju se tehnike, menjaju se trendovi, menja se moda, ali zlato je večno.

Zato je želja četvrte generacije zlatara Ormai da sačuvaju tradiciju i kvalitet koji staje u 83 godine rada a da konstantno i kontinuirano razvijaju posao.