Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

I DALJE INVESTIRAMO U BUDUĆNOST

02.08.2018

Država više obraća pažnju na proizvodno zanatstvo. Naša strategija je sporije ali stabilnije.

Basic line je preduzeće koje se bavi projektovanjem, konsaltingom i izradom nameštaja za poznatog kupca, odnosno nameštaja po meri. U ovom obliku kakvo je sada, preduzeće postoji od 2007. godine. Trenutno zapošljava 15 radnika. Na čelu tima je Zlatko Ankić, koji nije baš sanjao da će se baviti proizvodnjom nameštaja a sada kaže da je to dobar posao koji mu pričinjava veliko zadovoljstvo.


- Moja preduzetnička priča je sticaj okolnosti ali se nikad nisam pokajao zbog takve odluke, priča Zlatko za Virtuelni inkubator. – Firma Basic line se razvijala postepeno i danas imamo 15 zaposlenih, što je za ovu branšu dosta veliki sistem. Pogotovu ako se pogleda konkurencija u ovoj oblasti, gde firme ovog tipa imaju po 3,4 zaposlena. Ali, nismo nikad bili u dilemi i stalno smo zapošljavali, kad god se ukazala potreba i to nam se dobrim vratilo.


- Nameštaj se ne troši svakog dana ali potražnja za nameštajem postoji. Fokusirali smo se na Zrenjanin. To sebi malo zameram. Možda smo mogli da pokušamo prodor i na druga tržišta. Ono što mi radimo to je proizvodno zanatstvo i ono ima svoje zahteve i pravila. Troškovi su veliki u odnosu na industrijsku proizvodnju pa i profit mora da bude dovoljan da to namiri. Za razvoj ovakve firme potrebno je mnogo rada i energije a profit koji se ostvari nije proporcionalan. Ja verujem u budućnost firmi kao što je naša jer verujem da će i našem društvu biti bolje. Ako se poboljša sveukupni poslovni ambijent i mojoj firmi će biti mnogo bolje, kaže Zlatko i dodaje:
- Za razliku od sličnih firmi, mi smo se odlučili da investiramo na duži rok, da angažujemo projektante i dizajnere. To se u ovom momentu ne vraća adekvatno ali na duži rok hoće sigurno.To je naša investicija za budućnost koja, verujem, mora biti bolja, pa će nam se ta investicija u perspektivi vratiti, kaže Zlatko.


Na pitanje, koliko je država pomogla u razvoju firme, Zlatko odgovara:
- Poslednjih godina država je počela da obraća pažnju na proizvodno zanatstvo. Jednom smo dobili deo novca kroz subvenciju za nabavku mašine a sada smo u pregovorima za nabavku softvera. Pozitivno iskustvo imamo sa inspekcijskim službama, što je dobro. Ono što je generalno problem u državi to je sistem koji treba bolje organizovati. Nelojalna konkurencija nije sputana a prilično su povlašćeni jer nemaju troškove koje mi legalni imamo. U perspektivi očekujem da tu država deluje kako bismo svi u tržišnoj utakmici bili jednaki, ističe.

A na pitanje šta vidi kao potencijalni problem, Zlatko odgovara:
- U firmi se oslanjamo na zaposlene starije od 40 godina i to može da bude problem. Pokušavali smo da zaposlimo mlade, ali to ide dosta teško. To vidim kao problem u budućnosti. Ali, to nije samo naš problem tako da se nadam da će se i na tom polju nešto dogoditi, ističe Zlatko Ankić.