Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

LJUDI KOJI RADE SVOJIM RUKAMA

27.04.2022

Između praznika, dva Uskrsa i jednog radničkog, 1.maja, Dana rada, možda bi bilo zanimljivo da se podsetimo ljudi koji rade. I to svojim rukama. U eri kada se sve može na računaru i iz glave, postoje i dalje oni koji vole da koriste svoje ruke.

Zahvaljujući tim rukama nastaju stvari i proizvodi koji su nam više ili manje potrebni, ali su očigledno potrebni onima koji ne mogu da zamisle dan a da ne uposle svoje ruke.

Takvih ima mnogo više nego što ih je u ovoj priči. Ali, ovo je izbor za danas.

Jasmina i Siniša Bolozan najvećim delom ručno prave domaće rezance. Jaja iz kako se to kaže domaćeg uzgoja, tvrdo umešeno testo, rukama, pa razvijanje, pa sečenje rezanaca mašinom a flekica makazama. Svakog dana.

Ljubiša Vranac svakog dana prvo pomuze 10 krava a onda od mleka svojim rukama pravi sve što se od mleka može napraviti. Sireve razne vrste, od mladog podlivanog, preko tvrdog kačkavalja sa različitim dodacima, do sve popularnijeg rolovanog. Pravi i mileram i kajmak. I tako svakog dana.

Jovan Ljijak svojim rukama pravi zimnicu. Svojim rukama i iz svog zadovoljstva. Ne postoji voćka koja nije završila u Jocinoj tegli. Prvo voće opere, pa ljušti, pa seče, pa kuva, pa slaže, pa pasterizuje. I na kraju, podeli.

Ljubica svojim rukama od tikve može da napravi sve što mašta izmašta. Gusku sa modernim šeširom, mamu zečicu sa kačketom.

Paljo iz Aradca prvo zaseje, onda ubere, nešto izvadi pa osuši, nešto samelje, nešto upakuje, pa hrani zdravom hranom ljude i životinje. Prosom, pšenicom, suncokretom, semenkama, sirkom i kukuruzom.

Čenćani Aleksandar Mirkov i njegova supruga Danijela ove godine su u svom poljoprivrednom gazdinstvu uhranili i preradili 78 manuglica. Od mangulica prave slanine, kobasice, šunke, čvarke a planiraju da otvore i klanicu, da ne zavise od drugih. Aleksandar nije planirao da se bavi poljoprivredom a još manje stočarstvom, ali sada se ne kaje što se u ove poslove upustio.

Izabrali smo njih a ima ih još mnogo mnogo više.