Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

MALO VIŠE SLUHA ZA LOKALNE FIRME

20.06.2018

„Pan gas“ posluje na zrenjaninskom tržištu od 2004. godine i praktično je jedina lokalna firma koja se bavi distribucijom naftnih derivata i tečnog gasa.

Ivan Urošević direktor je „Pan gasa“, jedine lokalne firme koja se bavi distribucijom naftnih derivata i tečnog gasa.
Kada je „Pan gas“ počeo da radi, 2004. godine, u Zrenjaninu je bilo još nekoliko lokalnih firmi koje su se bavile ovim poslom, ali su njihovi vlasnici u međuvremenu odustali ili prodali biznis većima od sebe.
- Pre skoro dve decenije u meni je sazrela ideja da počnem da se bavim privatnim poslom, priča svoju preduzetničku priču Ivan Urošević. Postao sam privatnik zato što sam hteo, a ne zato što sam morao. Valjda dođe vreme kad shvatiš da više nisi za državnu firmu, u kojoj sam i ja, kao i mnogi drugi današnji preduzetnici, radio.

Prvi privatni posao Urošević je počeo u Crnoj Gori. U pitanju je bila popravka i reparacija drvenih čamaca ali nakon četiri godine potražnja za ovim poslom je jenjavala. Sa nekoliko prijatelja Urošević osniva „Pan gas“ i od tada, ova firma posluje na zrenjaninskom tržištu kao autentično lokalna.
- Nikad nije bilo lako, samo je nekad bilo jako teško, nastavlja Urošević. Zrenjanin je siromašna sredina i svakome ko nešto prodaje nije jednostavno. Ipak, nas preporučuju odličan kvalitet na kome nikad ne štedimo. Jednom smo stekli poverenje potrošača i ne smemo ga izneveriti. Među prvima smo uveli mogućnost kućne dostave boca propan – butana, radimo to i danas sertifikovanim vozilom a i i dostavljač ima sve bezbednosne sertifikate, kaže Urošević.


„Pan gas“ ima 12 zaposlenih. Svesni su da je zadovoljstvo zaposlenih pola uspešnog posla. Plate su redovne i iznad proseka za branšu. U firmi se smatra da radnici moraju da imaju sigurnost i samopouzdanje, i da kad dođu na posao misle samo o poslu a ne o tome da li će sutra raditi ili neće.
- Zato mi je jako žao što se ta činjenica ne uvažava, kaže Urošević. Kao zajednica, nemamo osećaj za lokalno i ne shvatamo zašto je važno da podržavamo lokalne proizvođače i trgovce. Za razliku od drugih, u „Pan gasu“ su radnici zaposleni na neodređeno vreme, u sličnim firmama zapošljavaju ih preko agencija, a takve su im onda i plate. Moj poslovni moto je da komšiji želim da se obogati, jer će onda više kupovati, pa će i meni biti bolje. Na žalost, ne misle tako svi i to vidim kao jedan od problema našeg grada, ističe Urošević.


Kao jedan od većih problema za poslovanje, posebno u branši kojom se bavi, Urošević vidi u stalnoj promeni propisa koji se donose poprilično netransparentno, stalno se menjaju a mnogi nisu opravdani.
- Teško je pratiti promene propisa a naročito im udovoljiti, kaže Urošević. Malo, malo, kod nas je neka inspekcija i to izaziva nesigurnost u poslovanju. Koliko god poštovao sve propise ako inspekcija hoće, nešto će ti naći. Aposlutno sam za pridržavanje propisa ali se mora znati kad se i zašto donose, zaključuje Urošević.