Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

NEKA BUDE I TEŽE ALI RADITE ONO ŠTO VOLITE I ZNATE

20.04.2022

 Svoj biznis Saša Bajić, vlasnik i direktor firme BS Computer pokrenuo je 10. oktobra 2005. godine. Pamti taj datum jer je, kako kaže, prvo otišao da upiše petu godinu na fakultetu „Mihajlo Pupin“ a kad je to uradio, svratio je da opštine (tada je tako bilo) da otvori firmu.

- Znao sam odmah da želim sopstveni biznis a ne da radim u državnoj firmi ili za nekog drugog, priča Saša svoju preduzetničku priču koja evo traje 16,5 godina.

U startu, to je bila firma koja se bavila održavanjem i servisiranjem kompjuterske opreme i izradom web sajtova. Posao se brzo širio, što je zahtevalo i novo zapošljavanje. Prvo je to bio poslovni sekretar a onda, kako se posao povećavao, zapošljavani su i stručnjaci druge vrste, da bi danas firma imala između 10 i 12 zaposlenih.

- Mislim da je tada bilo jednostavnije otvoriti firmu ali sam morao da učim u hodu sve o zakonima, pravilima, inspekcijama. Danas sam i pravnik i ekonomista i sve što treba, jer bez obzira na to što imam više zaposlenih, završna kontrola i revizija je ipak na meni, priča Saša.

Ono što je takođe znao od samog početka je da će poslovati isključivo u legalnim tokovima.

- Prvi novac sam zaradio od novinarstva, priča. Objavljen mi je tekst 1999. godine u časopisu PS pres, u to vreme najreferentniji časopis na polju informatike. Plaćeno mi je preko računa, morao sam da napravim ličnu kartu i otvorim račun u banci i tada sam naučio da sve mora da ide preko zvaničnih kanala i znao da ću i ja tako raditi. I radim, kaže Saša.

Stalno učenje, unapređivanje znanja, imperativ je za firme kao što je Sašina.

Pre dve godine, zbog projekata, sa saradnicima iz Novog Sada otvorio sam suvlasničku firmu, startup Cooperation Manager.

- Konkurisali smo svojim inovativnim projektom kod Fonda za inovativnu delatnost i za projekat su nam odobrena sredstva u visini 50 000 evra. Reč je o softverskoj platformi, inovaciji u agrosektoru, uz pomoć koje se povezuju skladištari sa kooperantima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima. Agrosektor vapi za digitalizacijom, nekako su poljoprivredni proizvođači zaglavljeni u vremenu olovke i papira. Još su u vremenu od pre 20 godina, u faksu, mejl je već izuzetak. Ova naša platforma ubrzava i pojednostavljuje procedure i na korist je svima, kaže Saša.

Projekat startupa Cooperation Manager ušao je u odabir najboljih i kroz Startech program NALED-a i kompanije “Filip Moris”, gde su odobrena sredstva u iznosu od 25 000 dolara za razvoj inovacije u naredne tri godine.

- Prošli smo rigoroznu selekciju i naš je projekat ocenjen kao vredan podrške. Naravno, podrazumeva se da i mi ulažemo određeni procenat, jer na taj način garantujemo da nećemo odustati. Angažujemo mlade ljude najviše sa „Pupina“. Koliko nam znači novac, još nam više znači podrška koju kroz realizaciju dobijamo. Imamo priliku da vidimo šta se i kako radi u drugim državama u regionu, da nas savetuju najznačajnija imena iz određene oblasti. Da proširujemo kontakte. To mnogo znači, ističe Saša.

Saša Bajić je vrlo aktivan u različitim poslovnim i stručnim asocijacijama.

- Bio sam u Opštem udruženju preduzetnika, Privrednoj komori, Uniji poslodavaca, Zrenjaninskom IKT klasteru i IKT agro klasteru. Smatram da poslovni ljudi, preduzetnici moraju da se angažuju na poboljšanju poslovnog ambijenta, naglašava Saša.

Nije uvek bilo lako i put do afirmacije nije posut ružama. Ipak:

- Kažem da sam imao sreće. Učio sam i studirao ono što volim, sada radim ono što volim i znam. To bih preporučio svima. Znao sam čime želim da se bavim i na to sam se fokusirao. Neka bude i teže i neka bude manje plaćeno. Ne mogu da zamislim da idem na posao koji ne volim i da mi se život sastoji u tome da preguram dan. Kada sam upisivao srednju školu pod A sam stavio prirodno-matematički smer u gimnaziji a pod B trogodišnji smer za kuvara. Roditelji su se smejali ali ja sam znao ili ću biti inžinjer informatike ili kuvar. Kuvar sam sada u slobodnom vremenu, završava Saša Bajić svoju preduzetničku priču.