Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

RAČUNOVODSTVO JE MOJ IZBOR OD MALIH NOGU

26.09.2018

Za Anu Ognjenović dileme skoro da nije ni bilo: baviće se računovodstvom, jer je računovodstvo praktično njen život.

- Kad kažem skoro ceo život, to upravo to i znači, priča Ana svoju preduzetničku priču. Moja mama je računovođa i pored nje sam počela da polako ulazim u svet računovodstva još u petom razredu osnovne škole. Završila sam Ekonomski fakultet u Novom Sadu, godinu dana radila kao asistent na predmetu – računovodstvo i evo već skoro 10 godina imam svoju agenciju.

Trenutno je u agenciji na čijem je čelu, zaposleno 6 osoba, a kako Ana kaže, mama čijim je stopama nastavila, dođe samo povremeno.

- Nikad se nisam pokajala što sam se odlučila za ovaj posao, nastavlja Ana. - Nije lako jer su promene propisa jako česte, mora se puno i stalno čitati, pratiti svaka promena. Takođe, ženama preduzetnicama je dodatno teško jer stalno balansiraju između posla i privatnog života. Naš dan počne ujutru a završi se ko zna kada noću. Jer, ja kad dođem kući želim da učestvujem u životu svoje dece i supruga.

Nekada je računovođama bilo ipak malo lakše, dodaje Ana. Seća se da joj je mama pričala, postojao je porez na promet i to je to. Pritom SDK (Služba društvenog knjigovodstva) koja je radila kontrolu.

– Samo od kada ja radim PDV je menjan ko zna koliko puta i to temeljno. Što je važilo juče, danas ne važi. Delatnost je prosto podložna promenama, turbulencijama, i stvarno se mora držati korak, priča Ana.

Ipak, računovodstvo kao njeno životno opredeljenje nikad nije dovedeno u pitanje.

- Osnove sam savladavala pored mame, u srednjoj školi sam bila računovodstveni smer, ekonomski fakultet se podrazumevao. Mnogi iz moje generacije, nakon diplomiranja otišli su u bankare, to je bilo jako popularno. A ja u računovodstvo. Uostalom, jedan dobar profesor nam je rekao na fakultetu „Deco, dobro savladajte računovodstvo, to vam je zanat u rukama“. Kod mene je tako i bilo, kaže Ana Ognjenović.