Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

SOPSTVENI BIZNIS MI JE DONEO MIR I ZADOVOLJSTVO

06.04.2022

Foto: Pixabay

Posle dvadeset godina rada u državnom sektoru, Nenad Radak odlučio je da pokrene sopstveni biznis. Svoju firmu Minex sistem, koja se bavi elektroinstalacijama, vodi već dve godine i za svoju odluku kaže da je bila najispravnija moguća.

- Osnovni razlog je bio to što od plate u državnoj službi ne može normalno da se živi pa sam morao da radim dopunski posao. Nisam imao vremena ni za šta drugo, pre svega za porodicu, stalno sam bio nervozan, umoran i nezadovoljan. Najveća podrška u pokretanju sopstvenog biznisa mi je bila supruga, jer ne mogu da kažem da nisam imao bojazan kako će to izgledati. Sada sam zadovoljan, mnogo mirniji i zato kažem da je odluka bila prava, priča Nenad svoju preduzetničku priču.

Zanat je naučio od svog oca.

- Sve što znam naučio sam od oca. Ne samo posao, nego i odnos prema poslu, prema klijentima, prema greškama koje se događaju. Zato sam u momentu kada sam dao otkaz posle dvadeset godina znao da imam toliko znanja da, i ako ne uspem u svom poslu, negde ću se zaposliti. To se, na sreću nije dogodilo, kaže Nenad.

Dodaje i da je najveći problem za preduzetnika ogromna papirologija i vreme koje je potrebno da se prate sve promene koje se tiču poslovanja.

- Znao sam da u startu moram imati dobrog knjigovođu, kao podršku. To imam. I odluka da postanem član Unije poslodavaca je dobra odluka. Ne možete sami. Morate imati osobe od poverenja kojima se možete obratiti za pomoć, savet. Takođe, u društvu onih koji imaju iste probleme lakše se nađe rešenje, kaže Nenad.

Nenad ima svoju firmu ali blisko sarađuje sa svojim kolegom Miroslavom, koji je takođe osnovao svoju firmu.

- Imamo istu delatnost i radimo zajedno ali smo se odlučili za dve firme, jednu koja je u sistemu PDV-a i drugu koja nije, kako bismo mogli da klijente tražimo svuda. Za ove dve godine funkcionišemo odlično a u praksi se potvrdilo da je najbolja preporuka dobro i pošteno urađen posao, kaže Nenad Radak, vlasnik firme Minex sistem.