Uloguj se / Registruj se
Registruj se

Main Menu

Navigacija

TURIZAM I UGOSTITELJSTVO SU NA KOLENIMA ALI OD KUKANJA NEMA NIŠTA

27.11.2020

Pandemija korona virusa pogodila je poslovanje svih privrednih subjekata, ali opšta ocena je da najugroženiji sektor turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva.

 

Najveći broj turističkih agencija u našem gradu od marta, što znači više od pola godine nije uradio nijedan aranžman, nije pružio nijednu uslugu za koju su registrovani i stručni.

 

Među njima je i turistička agencija Caravan.

 

  • Covid 19 je totalno uništio agencijsko poslovanje, a time i same agencije kao firme. Promet je spao na nulu, ne uzimajući u obzir neke agencije, a to je mali broj, koje imaju nekakav svoj smeštaj, ili koji rade asistenciju javnom sektoru po pitanju nekakvih turističkih javnih nabavki. Međutim, to je toliko malo da nije vredno pomena. Promet putovanja preko agencija je pao na nulu. Organizovan prevoz bilo kojim sredstvima takođe. Grupna putovanja su suspendovana, kao i đačke i omladinske ekskurzije. Osnovni poslovi znači ne postoje, kaže Vlado Dašić, vlasnik turističke agencije Caravan.

 

Dašić je dugogodišnji član upravnog odbora YUTE.

 

  • Borba našeg udruženja za naša prava, za naše potrebe, za pomoć u svim oblicima je ogromna i svakodnevna. U ovoj situaciji, ipak je nemoćna za mnogo šta. Razlog je u neprepoznavanju države i ministarstva kojem pripadamo da smo kao delatnost važni. Kad neko ne prepoznaje da ste važni, onda nemate mogućnosti da utičete na njih, da bi se problemom pozabavili više. Na sve to je došao i problem rada u okviru zakona, jer su nam svima prestale važiti licence zato što osiguravajuće kuće nisu bile voljne da nam produže polise osiguranja koje osiguravaju putovanja koja prodajemo. Oni su shvatili da je ovo rizično vreme za putovanje i ne žele da osiguravaju rizične poslove. Drugi način osiguranja putovanja ne postoji i trenutno nijedna agencija nema dozvolu za rad pa čak i da ima posla. Borba YUTA kao udruženja agencija je svakodnevna, ali neuspešna. Plašim se da će sve navedeno ugroziti i njen rad pa čak i opstanak, naglašava Dašić.

 

U takvim okolnostima, i Caravan je bio prinuđen da se bavi drugim poslovima.

 

  • Nije Caravan promenio delatnost nego je samo od marta meseca pa do danas (možda i mnogo duže) prestao sa radom iz prostog razloga što nema posla. Covid 19 je katastrofalno pogodio našu delatnost i sveo poslovanje na nulu. Od početka marta do danas nismo uradili skoro nijedan posao. Mi postojimo i dalje na istoj lokaciji, zvanično radimo ali posla nema. Da bismo mogli da funkcionišemo sa obavezama koje svaka firma ima radila ili ne, da isplaćujemo plate zaposlenima, da plaćamo doprinose, iscrpevši rezerve koje smo imali, morali smo nešto početi da radimo, kaže Dašić. Opredelili smo se za posredovanje u prometu nekretnina, prometu poljoprivrednog zemljišta, mašina, asistencije kod osiguranja i drugo. U svemu navedenom smo najbliži nekretninama i tu uz pomoć jedne gradske poznate agencije pokušavamo kao njihov saradnik da nešto uradimo i zaradimo. Ugled naše agencije i veliki broj naših prijatelja i klijenata nam daje šansu da dobijemo njihove zahteve za prodaju ili kupovinu, kao i preporuku kod njihovih prijatelja. Naše poznanstvo kako mesta tako i kolega u njima nam daje šansu da mnogima pomognemo u kupovini nekretnina na poznatim destinacijama kao što su Zlatibor, Tara, Kopaonik, Vrnjačka Banja i druga mesta. Nadamo se bar nekom uspehu, verujemo u sebe i poštujemo date šanse i preporuke, naglašava Dašić.

 

Na pitanje, da li je teško posle toliko godina u turizmu raditi nešto drugo, Dašić odgovara.

 

Ja sam u turizmu 37 godina. Ništa mi u životu nije bilo teško, zato što je sve bilo teško, a morao sam. Ja što moram, ja volim. Nije mi uopšte teško da se prekombinujem ako moram, realno gledam stvari… Živeti se mora, a da bi živeo i preživeo moraš raditi. Iz tog razloga se ide dalje. Nema kukanja i nalaženja razloga za ovo ili ono. Idemo napred, naglašava Dašić.

 

Prave problem, koji su sada nevidljivi ili odloženi, Dašić očekuje u januaru.

 

  • Jasno je da najbolje poznajem moju delatnost, turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Ova je delatnost u katastrofalnom stanju. Agencije i hoteli uopšte ne rade i ne prihoduju. Ugostitelji rade sa pola kapaciteta, a ostatak je čist gubitak. Ostatak privrede koliko znam funkcioniše ali sigurno sa smanjenim kapacitetima. Privid je opasan da sve ide kako treba, a taj privid je broj zaposlenih. Pomoć države i uslovi o otpustu radnika to upravo uslovljavaju do nove godine. Mislim da će januar biti mesec otkaza u svim firmama. To ćemo i mi uraditi neizostavno.

To mnogo dobro, ja mislim da bi u prevodu značilo mnogo loše. Vidimo se u januaru, ističe Vlado Dašić.