AKO SE GLOBALNA EKONOMIJA PODELI KO BI NAJVIŠE IZGUBIO

AKO SE GLOBALNA EKONOMIJA PODELI KO BI NAJVIŠE IZGUBIO

Azijsko-pacifički region izgubio bi više nego bilo koji drugi region ako se globalni trgovinski sistem pocepa usled geopolitičkih tenzija, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Foto: Pixabay

Azijsko-pacifički region izgubio bi više nego bilo koji drugi region ako se globalni trgovinski sistem pocepa usled geopolitičkih tenzija, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Zemlje Azije i Pacifika mogle bi da izgube više od 3,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ako trgovina bude prekinuta u sektorima pogođenim nedavnim sankcijama SAD prema Kini na korišćenje čipova proizvedenih bilo gde u svetu pomoću američkih alata i ako se necarinske barijere u drugim oblastima podignu na „nivo iz doba hladnog rata“, navodi se u istraživanju MMF-a objavljenom danas.

To je dvostruko više od projektovanih iznosa globalnih godišnjih gubitaka.

Sektori u azijskim zemljama bi zbog smanjene trgovine mogli da pretrpe u proseku gubitke zaposlenosti od čak 7,0 posto, dodao je Fond.

– Kada je reč o daljem povećanju trgovinskih neizvesnosti i restriktivnih mera, to će na kraju eskalirati u fragmentaciju tržišta i podelu sveta – rekao je Krišna Srinivasan, direktor Odeljenja MMF za Aziju i Pacifik na današnjoj konferenciji za novinare u Singapur, prenosi CNBC.

Azija rizikuje da izgubi mnogo

On je naveo da „Azija rizikuje da izgubi mnogo jer je ključni igrač u globalnim lancima snabdevanja, i u fragmentiranom svetu rizikuje da izgubi više od bilo koga drugog“.

Znaci globalne fragmentacije pojavili su se tokom trgovinskog rata između SAD i Kine 2018. Međutim, još veću zabrinutost izazivaju novi signali fragmentacije, poput rata Rusije i Ukrajine. Sankcije Rusiji dodatno su podigle neizvesnosti vezane za trgovinske tokove, saopštio je MMF.

Neizvesnost u pogledu trgovinske politike, ne samo restriktivne mere sama po sebi, mogla bi da sputa ekonomsku aktivnost jer kompanije pauziraju zapošljavanje i ulaganja, a nove firme odlažu ulazak na tržišta, navodi se u izveštaju.

Primera radi, MMF je utvrdio da su trgovinske tenzije između SAD i Kine 2018. uticale nakon dve godine na pad investicija za oko 3,5 posto.

MMF napominje da se njegovo istraživanje fokusiralo na uticaj fragmentacije na trgovinu, ali da bi taj proces mogao da ima i druge dublje posledice, kao što je „raspad finansijskih veza“.

– Finansijska fragmentacija može dovesti do kratkoročnih troškova od brzog obezvređivanja finansijskih pozicija i dugoročnih troškova od smanjene diversifikacije i sporijeg rasta produktivnosti usled pada direktnih stranih investicija – objašnjava MMF.

Ova međunarodna finansijska organizacija poziva zemlje da povuku štetna trgovinska ograničenja i smanje neizvesnosti otklanjanjem barijera u njihovim politikama.

– Veći naglasak može biti stavljen na digitalizaciju, ulaganja u obrazovanje… i što je najvažnije, na međunarodnu saradnju, jer želimo da izbegnemo rizik od fragmentacije… važno je da svi delujemo sada, da delujemo zajedno – rekao je Srinivasan.

Prisutna je i zabrinutost u pogledu odliva kapitala iz Azije jer kamatne stope u ovom regionu zaostaju za onima u Sjedinjenim Državama. Ipak, za sada je taj problem i dalje „upravljiv“, dodao je Srinivasan, napominjći da je situacija s tokovima kapitala u Aziji mešovita.

Izvor: Tanjug / Biznis i finansije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve