“BENCE I SIN” OD MALE RADIONICE DO EKSKLUZIVNOG SALONA

“BENCE I SIN” OD MALE RADIONICE DO EKSKLUZIVNOG SALONA

Kao što smo već pisali u seriji tekstova o zrenjaninskim zanatlijama i preduzetnicima kroz vekove, kraj XIX i početak XX veka jedan je od najplodnijh perioda za razvoj preduzetništva u Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku.

Kao što smo već pisali u seriji tekstova o zrenjaninskim zanatlijama i preduzetnicima kroz vekove, kraj XIX i početak XX veka jedan je od najplodnijh perioda za razvoj preduzetništva u Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku.

Ne samo što male radionice i manufakture prerastaju u industrijska preduzeća, nego se, zahvaljujući opštem procvatu, preduzetnici odlučuju i za ozbiljnije investicije.

Tada se u glavnoj gradskoj ulici grade najlepše zgrade toga doba koje su preživele čitav vek te i danas predstavljaju gradske lepotice i uvrštene su najlepše primerke graditeljskog nasleđa.

Iza svake od tih prelepih zgrada stoji porodična istorija preduzetništva u gradu.

Jedan od najlepših primera jeste stambeno – poslovni objekat „Bence i sin“, današnja prodavnica nameštaja „Simpo“.

Istorija porodice Bence počinje u drugoj polovoni XIX veka – 1862. godine rodonačelnik porodičnog biznisa Anton otvara malu radionicu nameštaja. Nije jedina u gradu ali Anton očigledno ima poslovnog duha više od ostalih, jer već 20 godina kasnije, 1866. godine radionica se pretvara u malu fabriku.

Anton relativno brzo posao predaje svom sinu Mikši. Važno je reći da su i Anton i Mikša svoje znanje stekli u inostranstvu, i to stečeno znanje i inovacije uvodili u fabriku nameštaja, što im je sve do Drugog svetskog rata obezbeđivalo primat na regionalnom tržištu.

Fabrika nameštaja „Bence i sin“ nalazila se na obali Begeja, jer je Begej bio plovni put. I danas preko puta parkinga Prevlaka stoje ruševine nekadašnje dike grada na Begeju.

Ugledajući se na strani svet, i Benceovi su shvatili da svoju proizvodnju moraju reprezentativno izložiti.

U tu svrhu 1909. godine izgrađen je poslovni objekat u glavnoj gradskoj ulici.

U prednjem delu bio je salon za prodaju nameštaja, koncipiran po ugledu na najekskluzivnije bečke, a iz Pupinove ulice ulazilo se u deo gde je porodica Bence stanovala.

Mikša je imao dva sina, Atilu i Zoltana. Obojica su školovana u inostranstvu. Atila je bio zadužen za dizajn nameštaja a Zoltan je vodio finansije u porodičnoj firmi.

Gradski hroničari beleže da je fabrika nameštaja proizvodila 3 sobe dnevno odnosno 1000 godišnje, ali da je osim kućnog nameštaja proizvodila i poslovni. Hroničari takođe beleže i nagrade osvojene za kvalitetan, masivan nameštaj od najkvalitetnijeg čistog drveta.

Razvoj porodične fabrike nameštaja „Bence i sin“ zaustavio je Drugi svetski rat i nacionalizacija nakon rata.

Od fabrike „Bence i sin“ i još jedne privatne fabrike, napravljena je fabrika nameštaja „Žarko Zrenjanin“, takođe postradala ali od privatizacije.

Od fabrike na Begeju ostale su ruševine, od fabrike „Žarko Zrenjanin“ prazne hale u kojima sad posluje neko sasvim drugi.

Ipak, ostala je gradska lepotica građena pre više od jednog veka u stilu secesije sa elementima neobaroka, stavljena pod zaštitu kao spomenik kulture. Ostala da svedoči o jednoj velikoj, uglednoj preduzetničkoj porodici.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve