BIZNIS VESTI – Banke poslovale ultra uspešno

BIZNIS VESTI – Banke poslovale ultra uspešno

Foto: Pixabay

Neto dobit banaka u Srbiji u 2023. godini dostigla je 122,2 milijarde dinara, većina je ostvarila rekordni krajnji rezultat u svojoj istoriji, a prosečan prinos na kapital bankarskog sektora iznosio je oko 15 odsto, navedeno je u junskoj godišnjoj ediciji Finansije TOP 2023/24, u izdanju ekonomskog mesečnika Biznis i finansije, preneo je portal Kamatica.

Glavni razlog za prošlogodišnje povećanje zarade bio je neto prihod od kamata, koji je uvećan 52 odsto, na 227,6 milijardi dinara.

Predstavnici finansijskog sektora predviđaju da će se inflacija u Srbiji, verovatno obuzdati u skorije vreme, ali da nije realno očekivati smanjenje bilo kojih potrošačkih cena, uključujući i cene finansijskih proizvoda.

Pored naglog rasta kamata na kredite i skromne cene depozita, solidan doprinos krajnjem rezultatu sa 77,3 milijarde dinara dali su i neto prihodi po osnovu naknada i provizija, koji su uvećani za 11 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Rajfajzen (Raiffesen) banka je bila najprofitabilnija banka u Srbiji u 2023. godini, sa ostvarenom dobiti od 21,4 milijarde dinara. Ovakav rezultat je, međutim, delimično posledica jednokratnih efekata, nakon što je Rajfajzen banka preuzela Kredi agrikol (Credi Agricole) banku.

Inteza (Intesa) banka je na drugom mestu sa dobiti od 21 milijarde dinara, na trećem je Unikredit (UniCredit) banka sa zaradom od 18,5 milijardi dinara, OTP banka je uknjižila 16,7 milijardi dinara dobiti i zauzela četvrtu poziciju, dok je peta NLB Komercijalna banka koja je ostvarila krajnji rezultat od 15,1 milijarde dinara.

Najveća banka po aktivi sa udelom od 15,6 odsto i dalje je Inteza, a slede OTP banka (13,9 odsto), AIK banka (13,1 odsto), Rajfajzen banka (11,2 odsto) i Unikredit banka (10,7 odsto).

Banke iz Zapadne Evrope koje posluju u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE), uključujući i Srbiju, ostvaruju veći prinos na kapital u poređenju sa zapadnoevropskim tržištem i zahvaljujući tome povećavaju profitabilnost i matičnim bankama.

Uprkos sporijoj kreditnoj aktivnosti, profitabilnost podružnica zapadnoevropskih banaka u CIE dostigla je rekordan nivo u 2023. godini, a najveći potencijal za dalji rast bankarskog sektora imaju Rumunija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija, preneo je portal Kamatica.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve