BIZNIS VESTI – Crna kafa sve crnja

BIZNIS VESTI – Crna kafa sve crnja

Foto: Pixabay

Da li će kafa da zagorča kućne budžete, saznaćemo uskoro.

Atlantik grupa, vlasnik, skoro pa svih najvećih brendova mlevene kafe koji se prodaju u Srbiji, a pre svega „grand“ i odnedavno „donkafe“, već je poslala nove cenovnike trgovcima, piše portal Biznis i finansije.

Koliko će poskupljenje biti, nije poznato, a nagađa se da bi moglo biti i do 50 odsto.

Obrazloženje za poskupljenje su logistički problem, nepovoljni vremenski uslovi u zemlji porekla, visoke cene transporta…

Zaista, sirova kafa je na globalnom tržištu od početka godine poskupela za 30 odsto, a od novembra prošle godine za više od 60 odsto.

Vremenske neprilike pogodile su najveće proizvođače arabike (Brazil) i robuste (Vijetnam), a otežan je i transport. Cena kafe je na rekordnom nivou u poslednjih 45 godina, piše portal Biznis i finansije.

Međutim, ono što izaziva sumnju u javnosti je struktura tržišta kafe u Srbiji.

Naime, od februara ove godine, na tržištu mlevene kafe u Srbiji, Atlantik grupa drži 70-80 odsto tržišta. Naime, tada je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila preuzimanje Štraus Adriatika od strane Atlantik grupe, što je zapravo spajanje dva ubedljivo najveća igrača na tržištu mlevene kafe u čijem portfoliju je većina brendova mlevene kafe na našem tržištu.

Zanimljivo je da je na tržištu EU rast cena kafe zapravo znatno usporen, barem u prva tri meseca ove godine, za kada je Eurostat objavio podatke, piše portal Biznis i finansije.

Najveći talas poskupljenja je zabeležen krajem 2022. godine od oko 17 odsto međugodišnje.

U martu je rast cena pao na jedan odsto.

Međutim, i u okviru EU razlikuju se stope poskupljenja kafe, a najveći rast u martu međugodišnje zabeležen je baš kod naših komšija. U Hrvatskoj je poskupljenje iznosilo 7,4 odsto, u martu 2024. u odnosu na mart 2023, u Rumuniji 6,8 odsto, a u Bugarskoj 6,6 odsto.

Recimo u zemljama kao što su Finska i Litvanija kafa je pojeftinila po 15 odsto.

Ali prethodnih godina ni Srbija nije pošteđena poskupljenja kafe. Prema podacima Ministarstva trgovine, kilogram mlevene kafe u februaru 2021. godine koštao je 1.190 dinara, u februaru naredne godine 1.457 dinara, a naredne 2023. u istom mesecu ona je već koštala 1.672 dinara po kilogramu. U februaru 2024, što je poslednji podatak Ministarstva, koštala je 1.730 dinara. Rast cene kafe za tri godine iznosio je celih 45 odsto.

Trenutno, cena 100 grama mlevene kafe u maloprodaji kreće se od 170 do 220 dinara, piše portal Biznis i finansije.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve