BIZNIS VESTI – DVE TREĆINE TROŠI MANJE OD PROSEKA

BIZNIS VESTI – DVE TREĆINE TROŠI MANJE OD PROSEKA

Ukupna prosečna mesečna potrošnja domaćinstava u prošloj godini iznosila je 71.902 dinara, ali tek kada se vidi struktura potrošnje po decilima stiče se predstava koliko je velika nejednakost malog broja domaćinstava sa visokim prihodima i velikog dela populacije sa daleko manjim primanjima.

 Foto: Pixabay

Ukupna prosečna mesečna potrošnja domaćinstava u prošloj godini iznosila je 71.902 dinara, ali tek kada se vidi struktura potrošnje po decilima stiče se predstava koliko je velika nejednakost malog broja domaćinstava sa visokim prihodima i velikog dela populacije sa daleko manjim primanjima, piše list Danas.

Skoro 70 odsto domaćinstava je trošilo manje od tog proseka – potrošnja domaćinstava koja pripadaju sedmom decilu iznosila je 74.233 dinara. Poređenja radi prosečna neto plata u decembru prošle godine iznosila je 74.629 dinara.

Domaćinstva u osmom decilu u proseku su trošila 83.274 dinara mesečno. U devetom 111.865, a najbogatijih 10 odsto u proseku mesečno troši 166.651 dinara.

Sledstveno tome 10 odsto ili oko 246.669 najbogatijih domaćinstava čini 23,2 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji.

Na drugoj strani je 246.988 domaćinstava koja pripadaju najsiromašnijem, prvom decilu koja učestvuju u ukupnoj potrošnji sa svega 3,8 odsto.

Kako se može i pretpostaviti razlika nije samo u visini potrošnje već i u strukturi.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji 34,3 odsto svojih rashoda daje za hranu i bezalkoholna pića. Ali prosek kao i obično malo govori o stvarnoj potrošnji.

Najsiromašnija desetina domaćinstava troši čak 45,5 odsto svojih budžeta na hranu i piće, dok je za najbogatiju desetinu to manje od 30 odsto potrošnje (29,2 odsto).

Istovremeno najbogatiji troše četiri puta više na hranu od najsiromašnijih, piše Danas.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve