BIZNIS VESTI – MALA I SREDNJA PREDUZEĆA BEZ OZBILJNE PODRŠKE

BIZNIS VESTI – MALA I SREDNJA PREDUZEĆA BEZ OZBILJNE PODRŠKE

Mala i srednja preduzeća su nosioci najvećeg dela domaće privrede, kreiraju 60 odsto dodate vrednosti, 66 procenata zaposlenosti i učestvuju sa 45 odsto u ukupnom izvozu.

 Foto: Pixabay

Mala i srednja preduzeća su nosioci najvećeg dela domaće privrede, kreiraju 60 odsto dodate vrednosti, 66 procenata zaposlenosti i učestvuju sa 45 odsto u ukupnom izvozu. Kao takva, predstavljaju i temelj i pokretačku snagu nove srpske privrede, i imaju izuzetan potencijal da doprinesu održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji i ostvarenju svih ciljeva Agende 2030 za našu zemlju.

Ipak, domaći MSP sektor ne uživa nivo pažnje i podrške kao velika preduzeća i potrebno je da se MSP stave u centar razvojnih politika, glavni je zaključak panel diskusije „Vreme je za MSP!“, koju su zajedno organizovali CEVES i Privredna komora Srbije, prenosi portal Biznis.rs.

Iako u drugom planu naspram stranih direktnih investicija (SDI) i velikih državnih i javnih sistema, MSP pokazuju kontinuirani rastući kapacitet i snagu da odigraju ključnu ulogu za dalji razvoj Srbije.

Uprkos nedovoljno podsticajnom ambijentu, broj mikro, malih i srednjih preduzeća u periodu 2015–2020. povećao se za više od 78.000 (od čega 10.600 čine nova privredna društva), broj zaposlenih veći je za 163.742 (20,4 odsto), ukupan rast bruto dodate vrednosti iznosio je 46,4 odsto, dok je izvoz – glavni pokazatelj konkurentnosti – uvećan za 1,4 milijarde evra (26,8 odsto).

Kao jednu od veoma značajnih prepreka za ubrzanje rasta i produktivnosti MSP, učesnici diskusije su identifikovali to što MSP nisu izuzeta od poreza na dobit na investicije kao što je to slučaj sa velikim preduzećima a – uglavnom iz stranih direktnih investicija – kao i nepostojanje adekvatne institucionalne podrške u međunarodnim finansijskim transakcijama (osiguranje izvoza, garancije) što je praksa u drugim zemljama Evrope i u region, piše portal Biznis.rs.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve