BIZNIS VESTI – Najsrećniji Holanđani, Irci i Francuzi

BIZNIS VESTI – Najsrećniji Holanđani, Irci i Francuzi

Foto: Pixabay

Od 2021. godine, Štadino istraživanje beleži kontinuirani pad zadovoljstva javnim zdravstvenim sistemima širom Evrope i taj trend se nažalost nastavlja. Neposredno pre izbijanja pandemije, 2020. godine, sveukupno zadovoljstvo Evropljana je iznosilo je 74 odsto. U 2022-oj već pada na 64 odsto, u 2023. palo je na 61 odsto a danas je samo 56 odsto Evropljana zadovoljno zdravstvenim sistemom u svojoj zemlji, što je najniži procenat ikada.

Najzadovoljniji su Holanđani, Belgijanci i Švajcarci.

Štadin Zdravstveni izveštaj otkriva da se više od polovine Evropljana oseća usamljeno. I dok bi se očekivalo da od usamljenosti najviše pate starije osobe, upravo je suprotno U Evropi se najviše žale mladi između 18 i 35 godina, čak 63 odsto.

Štadino Zdravstveno istraživanje otkriva da se najviše usamljenima osećaju stanovnici Poljske, Finske, Švedske i Slovačke.

U Srbiji je najviše onih koji se povremeno osećaju usamljeno 35 odsto a samo 4 odsto ih kaže da se uvek osećaju usamljeno.

Stanovnici Danske, Srbije i Irske najčešće prijavljuju osećaj izgaranja. Mladi su ponovo u problemu, pa izgaranje u najvišem procentu prijavljuju oni od 18-35 godina.

U Srbiji je čak 17 odsto mladih već doživelo izgaranje, a 27 odsto ih kaže da su na samoj ivici iscrpljenosti. U Danskoj je situacija posebno kritična, gde sagorevanje prijavljuje čak 60 odsto mladih.

Mada bi se očekivalo da stanovnici skandinavskih zemalja budu na vrhu lestvice osećaja sreće, Štadino istraživanje daje drugačiju sliku. Dok ljudi u Finskoj, Danskoj i Švedskoj navode prosečne ili ispod prosečne nivoe individualne sreće, znatno srećnijim sebe opisuju Holanđani, Irci, Francuzi a ne zaostaju ni građani Srbije dok Nemci i Mađari beleže niži stepen individualne sreće, prenosi portal BizLife.

Štadin Zdravstveni izveštaj 2024, sa 46 000 ispitanika iz 23 zemlje među kojima je i Srbija, predstavlja najsveobuhvatnije online međunarodno istraživanje ove vrste u okviru farmaceutske industrije.

Punih 10 godina multinacionalna korporacija Štada, organizuje ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Prvobitno zamišljen kao nacionalno istraživanje u Nemačkoj sa ciljem sticanja boljeg uvida u stepen zdravstvene prosvećenosti stanovništva, Štadin Zdravstveni izveštaj ubrzo prerasta u međunarodno on line istraživanje, uključujući iz godine u godinu sve veći broj zemalja, otkrivajući uzbudljivu raznolikost u mišljenjima, zdravstvenim navikama, nivou zdravstvene prosvećenosti, ali u isto vreme i brojne sličnosti među zemljama učesnicama, prenosi portal BizLife.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve