BIZNIS VESTI – Najviše diplomaca, najmanje doktora nauka

BIZNIS VESTI – Najviše diplomaca, najmanje doktora nauka

Foto: Pixabay

Ljudske resurse u nauci i tehnologiji čine lica starosti 15–74 godine koja ili imaju završeno visoko obrazovanje, ili su zaposlena u oblastima nauke i tehnologije kao istraživači, inženjeri, stručni saradnici ili tehničari. Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi (ARS), u 2022. godini u Republici Srbiji bilo je 1 063 500 lica koja ispunjavaju neki od navedenih uslova, od toga je 55 odsto žena. Jezgro ljudskih resursa u nauci i tehnologiji čine lica koja ispunjavaju oba uslova, imaju stečeno visoko obrazovanje i rade u oblastima nauke i tehnologije u navedenim zanimanjima, objavio je Republički zavod za statistiku.

U 2022. godini je 546 700 lica činilo jezgro, od toga je bilo 56 odsto žena.

U kontingentu lica starosti 15–74 godine koja imaju završeno visoko obrazovanje (1 192 300 lica), najviše je lica sa završenim prvim stepenom visokog obrazovanja, odnosno osnovnim akademskim ili strukovnim studijama – 63 odsto, a najmanje je učešće doktora nauka, svega 2 odsto.

Posmatrano po starosti, najzastupljenija je starosna grupa 35–44 godine sa 25 odsto, zatim starosna grupa 25–34 godine sa 22 odsto.

Lica sa završenim master/magistarskim nivoom visokog obrazovanja najzastupljenija su u okviru starosne grupe 25‒34 godine – 48,4 odsto, dok je najravnomerniji odnos u završenim nivoima visokog obrazovanja u starosnoj grupi 35‒44. Najviše doktoranata je u starosnoj grupi 45‒54.

Najveće je učešće lica koja rade kao istraživači, inženjeri, stručni saradnici ili tehničari u sektoru delatnosti Zdravstvena i socijalna zaštita (17 odsto), zatim Obrazovanje (16,6 odsto), Prerađivačka industrija (10,7 odsto) i Informisanje i komunikacije (10,6 odsto), objavio je Republički zavod za statistiku.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve