BIZNIS VESTI – NAJVIŠE PLATE U IT INDUSTRIJI I SPORTSKIM KLUBOVIMA

BIZNIS VESTI – NAJVIŠE PLATE U IT INDUSTRIJI I SPORTSKIM KLUBOVIMA

Kada su u pitanju najveće prosečne zarade u domaćim kompanijama, na prvi pogled došlo je do značajnijeg uvećanja, i to po više osnova, piše portal Biznis.rs.

 Foto: Pixabay

Kada su u pitanju najveće prosečne zarade u domaćim kompanijama, na prvi pogled došlo je do značajnijeg uvećanja, i to po više osnova, piše portal Biznis.rs.

Posebno su zanimljiva poređenja tabele najvećih prosečnih isplaćenih bruto zarada u preduzećima u Srbiji na kraju 2022. godine, u odnosu na podatke iz 2020. Recimo, u 2020. godini prosečne bruto plate iznad milion dinara isplaćivalo je tek 11 preduzeća u zemlji sa deset ili više zaposlenih, a dve godine kasnije njih 28.

Na kraju 2020. najveća prosečna bruto zarada u kompaniji sa deset ili više zaposlenih iznosila je 2.065.250 dinara, a u decembru 2022. su dve firme prešle granicu od pet miliona dinara u proseku, prema podacima iz godišnjih finansijskih izveštaja koje nam je ustupila bonitetna kuća CompanyWall, piše portal Biznis.rs.

Kada se gleda apsolutno rekordno isplaćena bruto prosečna plata u našoj zemlji – bez usklađivanja parametara broja zaposlenih – onda je na prvom mestu Mašinac-Resursi d.o.o. iz Novog Sada, čiji jedini zaposleni je u 2022. dodini primio prosečnu mesečnu zaradu od 46.239.166,67 dinara. Na drugom mestu je DS Capital Advisory sa takođe jednim zaposlenim i platom od 23.800.416,67, dok je na trećoj poziciji Agro Work HR d.o.o. sa dvoje zaposlenih koji su primali prosečnu mesečnu zaradu od 14.446.916,67 bruto. Interesantno je da i Mašinac-Resursi i Agro Work posluju u uslužnim delatnostima u gajenju useva i zasada.

Ipak, ovakvo rangiranje daje nepotpunu sliku, jer je u zemlji prisutan relativno veliki broj kompanija sa jednim ili nekoliko zaposlenih, koje ostvaruju nesrazmerno značajne prihode i/ili dobit, što se na kraju iskazuje i kroz isplate ličnih zarada.

Zato je za potrebe tačnije analize portal Biznis.rs napravio listu 99 preduzeća sa deset ili više zaposlenih koja su isplaćivala najviše prosečne zarade u 2022. godini, na osnovu informacija iz predatih godišnjih finansijskih izveštaja.

Tako posmatrano, najviše su u proseku zarađivali zaposleni u Košarkaškom klubu Partizan, čijih 18 radnika je u proseku primalo 5,2 miliona dinara mesečno. Ovo posebno intrigira jer je KK Partizan prošle godine ostvario EBITDA (dobit pre kamata, poreza i amortizacije) od 1.971.388 evra, a njegovi navijači su se koliko već u aprilu ove godine organizovali u donatorskoj akciji prikupljanja novčane pomoći za otplate poreskih dugovanja popularnog kluba.

Na drugom mestu je Velir d.o.o. nespecijalizovana trgovina na veliko, sa 16 zaposlenih i njihovom prosečnom platom od približno pet miliona dinara, dok je na trećoj pozicije ove specifične liste CT Management & Consulting Services sa 18 zaposlenih i prosečnom bruto zaradom od 4,19 miliona dinara u oblasti poslovnog savetovanja. Sve tri kompanije su iz Beograda.

I ovo je upravo glavni zaključak naše liste – od ukupno 99 izlistanih kompanija koje su isplaćivale najveće prosečne zarade u Srbiji čak 80 se nalazi u Beogradu, dok ih je sedam u Novom Sadu, piše portal Biznis.rs.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve