BIZNIS VESTI – Nove tehnologije pospešuju rast

BIZNIS VESTI – Nove tehnologije pospešuju rast

Foto: Pixabay

Mala i srednja preduzeća u Srbiji uspevaju da prate tehnološke trendove, zbog čega beleže rast poslovanja, pokazao je Barometar ambicija MSP sektora, koji je objavio Payoneer a preneo portal Kamatica.

Za potrebe Barometra analizirano je poslovanje više od 3.500 hiljade ispitanika iz 15 zemalja.

Ispostavilo se da će anketirane domaće kompanije povećati stopu svog rasta sa tri odsto, koliko je iznosila u 2020, na sedam odsto, koliko se pretpostavlja da će dostići do kraja ove godine.

Od malih, srednjih i mikro preduzeća u Srbiji može se čuti da na njihov rast značajno utiče spremnost za integraciju novih tehnologija u poslovanje, poput digitalizacije, automatizacije, veštačke inteligencije i drugih savremenih alata koji mogu da unaprede efikasnost.

Međutim, nivo inkorporacije novih tehnologija u nečije poslovanje u najvećoj meri zavisi od tipa industrije. Kada je reč o digitalizaciji, prodavci e-trgovine zarađuju 91 odsto svog prihoda na internetu, u poređenju sa sektorima finansijskh usluga i obrazovanja (77 i 71 odsto). Mala i srednja preduzeća u veleprodaji, poljoprivredi, rudarstvu, proizvodnji, arhitekturi i inženjeringu zaostaju u digitalizaciji svojih poslovanja, sa manje od 25 odsto prihoda zarađenih na mreži piše portal Kamatica.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve