BIZNIS VESTI – “NOVI PRAVILNIK O OZNAČAVANJU HRANE”
Novi pravilnik o označavanju hrane počeo je da se primenjuje 15. juna.
Novi pravilnik o označavanju hrane počeo je da se primenjuje 15. juna.
Najveći deo pravilnika odnosi se na energetske vrednosti i količine masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli, svi sastojci proizvoda moraju biti navedeni, a ako su deo namirnica složeni sastojci (majonez, hleb, biskvit) tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni.
Količina sastojka će biti obavezan element, tako da će, na primer, potrošači znati koliko tačno jagoda ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima kupine u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća.
Ubuduće će prisustvo alergena u namirnicama morati da bude naznačeno.
Pravilnikom nije definisana upotreba marketinških termina “sveže”, “prirodno”, “tradicionalno”, ali je preporučeno da njihova upotreba ne dovodi potrošače u zabludu.
Isti problem je i sa oznakom “posno”, jer ne postoji nacionalni standard šta se pod tim terminom podrazumeva.