BIZNIS VESTI – Olimpijci jedu lokalno

BIZNIS VESTI – Olimpijci jedu lokalno

Foto: Pixabay

Bliže se Olimpijske igre u Parizu, očekivanja naše javnosti su uvek velika, a za uspeh sportista bitno je da se sklopi nekoliko kockica u mozaiku. Hrana je svakako jedan od njih.

Organizatori su objavili da će 80 procenata svih jela biti proizvedeno od lokalnih namirnica, a nešto malo više od 60 procenata hrane će biti bez mesa. Čak 33 procenata biće biljnog porekla, a po prvi put će sportisti, njih 15.000 jesti iz tanjira koji se mogu prati, umesto uobičajenih jednokratnih. Jela za sportiste će osmisliti neki od najpoznatijih francuskih kuvara, a sada su poznate još neke informacije.

Sama količina sastojaka potrebnih za olimpijsko selo u Parizu ogromna je, a neki mediji javljaju da je to najveći ugostiteljski posao koji je ikada postojao, piše portal Cafe Bar Restoran a prenosi BizLife.

Na Olimpijskim igrama učestvovaće preko 15.000 sportista iz 206 zemalja, a ako uključimo i pomoćno osoblje, kuvari će svaki dan morati pripremiti oko 40.000 obroka. Trećina obroka će biti na biljnoj bazi, a 30 posto njih biće organsko. Jedine namirnice koje dolaze iz drugih zemalja su čokolada, kafa i banane, a predviđa se da će za sportiste biti potrebno oko 3 miliona banana i 27 tona kafe.

Jelovnik na Olimpijskim igrama će biti podeljen tematski. Pored francuske kuhinje, sportisti će moći birati azijsku, afričko-karipsku i internacionalnu kuhinju.

Francusku kuhinju će predstavljati vege bourguignon te brandade (slani bakalar i pire krompir). Aziju će „predstavljati“ mlevena svinjetina sa bosiljkom i basmati pirinčem, kao i jelo od karfiola i pečenog krompira sa kurkumom. Za afričko-karipsku temu osmišljeni su stir-fry sa paprikom, lukom i paradajzom i prženi i prženi škampi s chermoula sosom, a za svetsku temu jagnjetina u sosu sa mentom i vegetarijanska musaka, piše portal Biznis.rs.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve