BIZNIS VESTI – “POVRĆE KAO GRAĐEVINSKI MATERIJAL”
Šargarepa je svima poznata kao zdravo i ukusno povrće, ali britanski naučnici tvrde da bi se mogla upotrebiti i u izradi čvršće mešavine cementa, koji bi se mogao ojačati dodavanjem nanočestica iz ovog i ostalog korenastog povrća.
Za kraj, zanimljivost:
Šargarepa je svima poznata kao zdravo i ukusno povrće, ali britanski naučnici tvrde da bi se mogla upotrebiti i u izradi čvršće mešavine cementa, koji bi se mogao ojačati dodavanjem nanočestica iz ovog i ostalog korenastog povrća.
Istraživači s britanskog Univerziteta u Lankasteru koriste običan mikser za hranu kako bi usitnili nanočestice iz vlakana ovog zdravog povrća i kažu da su one “znatno poboljšale” čvrstoću cementa.
Ističu da su troškovi pritom bili manji nego što je uobičajeno jer su koristili manju količinu cementa, a ona znači smanjenje globalne emisije ugljen dioksida.
To su odlične vesti i za građevinsku industriju i za okolinu. Po podacima Međunarodne agencije za energetiku cement je odgovoran za čak osam posto ukupne globalne emisije CO2, preneo je sajt B92.