BIZNIS VESTI – “RAST I RAZVOJ IT SEKTORA U SRBIJI”

BIZNIS VESTI – “RAST I RAZVOJ IT SEKTORA U SRBIJI”

Ove školske godine upisana su 44 specijalizovana IT odeljenja za nadarene đake, što je osam puta više nego lane, dok je prošle godine za 20 odsto proširen broj upisanih studenata na IT smerovima na fakultetima.

Ove školske godine upisana su 44 specijalizovana IT odeljenja za nadarene đake, što je osam puta više nego lane, dok je prošle godine za 20 odsto proširen broj upisanih studenata na IT smerovima na fakultetima. Pokrenuti su i kursevi IT prekvalifikacija, kako bi se brzo ublažio inače veliki problem nedostatka programera, piše Nova ekonomija.

U prvih šest meseci ove godine izvoz IT-ja dostigao je 600 miliona evra, za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine, a procenjuje se da će na kraju godine izvoz ovih usluga dostići i 1,2 milijarde evra. Od 2008. do 2017. godine izvoz IKT-a povećan je osam puta i iz deficita od 43 miliona napravio je suficit od 463 miliona evra.

U prošloj godini Srbija se pozicionirala na 35. mesto u svetu po izvozu IT usluga. Doprinos IT-a BDP-u Srbije je pet odsto, a svake godine raste udeo računarskog programiranja.

Prema podacima dobijenim iz kabineta premijerke Ane Brnabić, u kompanijama u IKT sektoru u Srbiji zaposleno je više od 40.000 ljudi. Procenjuje se da je broj samozaposlenih (freelance) u ovom sektoru veći od 5.000, piše Nova ekonomija.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve