BIZNIS VESTI – “RAST I RAZVOJ IT SEKTORA U SRBIJI”

BIZNIS VESTI – “RAST I RAZVOJ IT SEKTORA U SRBIJI”

Ove školske godine upisana su 44 specijalizovana IT odeljenja za nadarene đake, što je osam puta više nego lane, dok je prošle godine za 20 odsto proširen broj upisanih studenata na IT smerovima na fakultetima.

Ove školske godine upisana su 44 specijalizovana IT odeljenja za nadarene đake, što je osam puta više nego lane, dok je prošle godine za 20 odsto proširen broj upisanih studenata na IT smerovima na fakultetima. Pokrenuti su i kursevi IT prekvalifikacija, kako bi se brzo ublažio inače veliki problem nedostatka programera, piše Nova ekonomija.

U prvih šest meseci ove godine izvoz IT-ja dostigao je 600 miliona evra, za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine, a procenjuje se da će na kraju godine izvoz ovih usluga dostići i 1,2 milijarde evra. Od 2008. do 2017. godine izvoz IKT-a povećan je osam puta i iz deficita od 43 miliona napravio je suficit od 463 miliona evra.

U prošloj godini Srbija se pozicionirala na 35. mesto u svetu po izvozu IT usluga. Doprinos IT-a BDP-u Srbije je pet odsto, a svake godine raste udeo računarskog programiranja.

Prema podacima dobijenim iz kabineta premijerke Ane Brnabić, u kompanijama u IKT sektoru u Srbiji zaposleno je više od 40.000 ljudi. Procenjuje se da je broj samozaposlenih (freelance) u ovom sektoru veći od 5.000, piše Nova ekonomija.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve