BIZNIS VESTI – SMANJENA SIVA EKONOMIJA

BIZNIS VESTI – SMANJENA SIVA EKONOMIJA

Procene su da je svako četvrto preduzeće uključeno u sivu ekonomiju dok je pre pet godina to bilo svako treće – kazala je profesorka Ekonomskog fakulteta Gorana Krstić na predstavljanju studije “Siva ekonomija u Srbiji 2022”.

 Foto: Pixabay

Obim poslovanja mimo propisa među legalnom, registrovanom privredom u Srbiji, u proteklih pet godina smanjen je sa 14,9 na 11,7 odsto Bruto društvenog proizvoda a reč je o sumi od 6,5 milijardi evra, koliko preduzeća godišnje obrnu zahvaljujući neprijavljivanju zaposlenih, isplati dela plata na ruke i skrivanju profita, rečeno je na skupu o sivoj ekonomjiji u organizaciji NALED-a.

– Procene su da je svako četvrto preduzeće uključeno u sivu ekonomiju dok je pre pet godina to bilo svako treće – kazala je profesorka Ekonomskog fakulteta Gorana Krstić na predstavljanju studije “Siva ekonomija u Srbiji 2022”, koju je prema anketnom metodu uradila sa profesorom Pravnog fakulteta Brankom Radulovićem.

Ukazala je da su angažovanje radnika na crno i isplata dela plate na ruke i dalje ključni elementi sive ekonomije u Srbiji, preneo je portal Ekapija.

Prema njenim rečima, anketni metod koji podrazumeva neprijavljeni dohodak registrovanih preduzeća i ne uključuje dohodak od proizvodnje ilegalnih roba i usluga, pokazao je da od 100 dinara sive ekonomjije, približno 64 dinara čine neprijavljene zarade zaposlenih, a 36 dinara neprijavljeni profit.

Navela je i da je najveći rast siva ekonomija imala u oblasti građevinarstva i poljoprivrede, ukoliko se poredi sa 2017. godinom, dok je značajan pad zabeležen u sektorima saobraćaja, ugostiteljstva i ostalih usluga.

– Takođe, prema istraživanju, devet od 10 preduzeća koja su bila u regularnioj eknomiji u 2017. godini (87,6%) ostalo je u istom sektoru pet godina kasnije, dok je jedno preduzeće od 10 prešlo u sivu ekonomiju, a preneo portal Ekapija.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve