BIZNIS VESTI – SMRT KRALJICE ELIZABETE – PČELE, CVEĆE I KEČAP

BIZNIS VESTI – SMRT KRALJICE ELIZABETE – PČELE, CVEĆE I KEČAP

Pčele iz kraljevskih košnica koje se nalaze u vrtovima Bakingemske palate “obaveštene su” o smrti kraljice Elizabete II.

 Foto: Pixabay

Kako smrt može da utiče na život pokazuje nekoliko zanimljivih priča iz Velike Britanije, koja žali za svojom kraljicom.

Pčele iz kraljevskih košnica koje se nalaze u vrtovima Bakingemske palate “obaveštene su” o smrti kraljice Elizabete II.

Neobična tradicija britanske kraljevske porodice podrazumeva da zvanični pčelar obavesti pčele kada premine monarh i otkrije im da imaju novog gospodara.

Džon Čepl, koji već 15 godina čuva kraljevske pčele, rekao je za Dejli mejl da je dobio zadatak da ih informiše o tome da je kralj Čarls III njihov gazda i da treba da ga “dobro paze”.

“Tradicija nalaže da kad neko umre, izgovorite malu molitvu i stavite crnu lentu na košnice. To se radi u slučaju da umre gospodar ili gospodarica košnica, kao i neko ko je važan porodici”, rekao je Čepl, objasnivši potom kako izgleda ritual.

“Kucnete na svaku košnicu i kažete: ‘Gospodarica je mrtva, ali nemojte da idete. Vaš gospodar će biti dobar prema vama'”, naveo je pčelar.

Pored upotrebe u kraljevskoj kuhinji, med je takođe prodavan u humanitarne svrhe.

Čuvanje pčela je kraljevska tradicija u mnogim monarhijama, a prema verovanju, ukoliko pčele ne budu obaveštene o smrti njihovog gospodara, cela kolonija može da napusti košnice, piše portal Radio 021.

A turski cvećari sada koriste teretne avione umesto kamiona, kako bi poslali što više cveća u Veliku Britaniju.

Naime, tamo se suočavaju sa pojačanom tražnjom nakon smrti kraljice Elizabete II, prenosi Rojters.

Porudžbine za rezano cveće porasle su za 90 odsto od kada je kraljica umrla, saopštio je Selčuk Čelebi, član robne berze u Antaliji, dodajući da su turski cvećari uspeli da zadovolje samo oko 40 odsto potražnje.

“Kraj je sezone u Antaliji. Nalazimo se u periodu kada je proizvodnja u planinskim oblastima Isparte u opadanju”, rekao je Čelebi za Rojters.

Povećanje tražnje nateralo je cvećare da angažuju avione za svoje isporuke u Britaniju, što traje jedan dan, u poređenju sa jednom nedeljom, koliko one traju kamionima, saopštio je Čelebi.

“Turkiš kargo”, filijala avio-kompanije “Turkiš erlajns”, saopštila je da je počela isporučivanje više od 500.000 komada cveća, teškog oko 13 tona, u Englesku na sahranu iz turskih provincija Antalije i Isparte, piše portal B92.

A brendovi hrane i pića, uključujući “Heinz”, “Twinings”, “Gordon’s”, “Bollinger” i druge, moraju da uklone kraljevske naloge za svoje proizvode i ponovo se prijave za kralja Čarlsa III.

“Heinz” je primoran da promeni dizajn svojih kultnih boca kečapa nakon smrti kraljice Elizabete II.

Proizvođač kečapa je među 800 brendova hrane i pića koji sada moraju da uklone svoje kraljevske naloge iz proizvoda, prenosi The mirror a nama portal Telegraf.rs.

Ikonični artikli od “Heinz” kečapa, “Twinings” čaja i “Bollinge” šampanjca do prodavnica kao što su “Fortnum & Mason” i “Vaitrose” moraće da skinu željeni grb pokojnog monarha, ponosno i istaknuto istaknut na njihovoj ambalaži ili na ulazima u prodavnice.

Kraljevski nalog je dokument koji omogućava kompaniji da koristi kraljevski grb na proizvodima i u marketingu u zamenu za snabdevanje robom i uslugama kraljevske porodice, piše Telegraf.rs.

Karakteristična slika kraljevskog grba prikazuje lava Engleske, jednoroga Škotske i štit podeljen na četiri četvrtine praćen rečima „po imenovanju Njenom Veličanstvu Kraljici“.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve