BIZNIS VESTI – STEČAJEVI KOJI TRAJU DUŽE OD DVE DECENIJE

BIZNIS VESTI – STEČAJEVI KOJI TRAJU DUŽE OD DVE DECENIJE

Na teritoriji Republike Srbije trenutno je u toku 1.636 stečajnih postupaka, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika a prenosi N1.

 Foto: Pixabay

Na teritoriji Republike Srbije trenutno je u toku 1.636 stečajnih postupaka, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika a prenosi N1.

Od početka godine do 3. maja u Srbiji je otvoreno 129 stečajnih postupaka, pokazuju podaci ALSU.

Među novim stečajevima je i onaj otvoren nad kompanijom CarGo Technologies d.o.o. – bivšim vlasnikom CarGo aplikacije.

Na spisku stečajnih postupaka otvorenih u ovoj godini je i Fudbalski klub „Policajac“ (nekadašnji FK „Milicionar“), nad kojim je stečaj pokrenut 14. marta.

Zatim Prva zadruga uzgajivača puževa, kao i Merkur gradnja, Ozna inženjering, Građevinsko preduzeće „Rad“ GM Kruševac…

Kada je reč o stečajevima koji najduže traju, ubedljivi rekorder je Građevinsko preduzeće „Rad Internacional“ nad kojim je stečaj otvoren pre dve decenije – 13. marta 2001. godine. Istog dana otvoren je i stečajni postupak nad GP „Rad“.

I još nisu okončani, piše portal N1.

 

Kako je u Zrenjaninu?

Samo zahvaljujući kvartalnim izveštajima koje su stečajni upravnici obavezni da dostave Privrednom sudu a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika obavezna da objavi, moguće je saznati kako teku stečajevi u nekim od nekadašnjih privrednih giganata srednjeg Banata.

Tako je, na primer, stečaj u Naftagas montaži i dalje u toku, iako je od početka prošlo više od 12 godina. U kvartalnom izveštaju koji je sudu podnela stečajna upravnica Jelica Vukolić izgleda da najviše posla ima oko izjašnjavanja po pritužbama poverilaca u ovom maratonskom stečaju. Stranke se, naime, žale na rokove suđenja, odnosno na pitanje razumnog roka suđenja.

Stečaj i dalje traje u Zrenjaninskoj industriji piva. Pokrenut je pre sedam godina, dobar deo imovine je rasprodat ali okončanje stečaja nije na vidiku. Stečajni upravnik Dragan Božić nije previše opširan u svom izveštaju, pa u ovom poslednjem nema naznaka šta još treba da se desi da se stečaj privede kraju.

U Banat semenu stečaj je okončan ali je i nastavljen, nad stečajnom masom. U Banat semenu stečaj je otvoren 2011.

Stečaj u Autobanatu otovren je 2010. a okončan 2018. No, stečaj nad stečajnom masom i dalje je u toku i ovaj se proces neće okončati dok se ne okončaju silne parnice koje vodi Autobanat ili se vode protiv njega.

U stečaju je i žitištanski „Agroživ“, od 2016. A dok se ne prodaju žigovi i poslovni prostor, neće se završiti. Zanimljivo je da je ostatak „Agroživa“ dosada za prodaju oglašavan sedam puta ali zaintresovanih nije bilo.

Šta će stečajna upravnica Dragica Arsić i Odbor poverilaca odlučiti, ne zna se a do tada stečaj traje.

U stečaju je od 2016. i „Žitoprodukt“. Iako traje već sedam godina, stečaj se praktično nije mrdnuo od početka.

Zanimljivo je da računi većine ovih nekadašnjih privrednih lidera u regionu nisu prazni.

Na računima nekih od njih nalazi se zavidna količina novca.

„Žitoprodukt“ samo od zakupa mesečno ubere ozbiljan novac a na računu Banat semena, na primer, oročeno je 57 miliona dinara a ovo preduzeća potražuje još 81 milion dinara.

Stečajni troškovi prave se bilo da je u pitanju klasičan stečaj ili proces nad stečajnom masom.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve