BIZNIS VESTI – U REGIONU NAJMANJE PLATE U SEVERNOJ MAKEDONIJI, A ZATIM U SRBIJI

BIZNIS VESTI – U REGIONU NAJMANJE PLATE U SEVERNOJ MAKEDONIJI, A ZATIM U SRBIJI

Najveća prosečna plata isplaćena u regionu za maj ove godine bila je u Sloveniji 1.113,88 evra, a najmanja u Severnoj Makedoniji 413,67 evra.

Najveća prosečna plata isplaćena u regionu za maj ove godine bila je u Sloveniji 1.113,88 evra, a najmanja u Severnoj Makedoniji 413,67 evra. Prosečna plata u Hrvatskoj bila je 886,92 evra, u Crnoj Gori u junu prosečna plata je iznoslila 516 evra, dok je prosečna majska plata u Bosni i Hercegovini bila 472,88 evra, a u Srbiji 470,64 evra.

Interesantno je da iako je prosečna plata u Sloveniji u maju iznosila 1.113,88 evra, ona je bila nominalno manja za 0,1 odsto, a realno za jedan odsto u odnosu na april. Istovremeno, prosečna plata za maj u Sloveniji ove godine nominalno je veća za 3,4 odsto, a realno za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prosečna mesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u preduzećima u Hrvatskoj za maj 2019. iznosila je 6.476 kuna, što je nominalno više za 0,7 odsto, a realno za 0,1 odsto u odnosu na april.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa za juni u Crnoj Gori iznosila je 516 evra. Prosečna neto zarada u junu 2019. godine u odnosu na maj 2019. godine zabeležila je rast od 0,6 odsto, dok je prosečna neto zarada u junu 2019. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležila rast od jedan odsto. Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u junu 2019. godine u odnosu na maj tekuće godine zabeležile pad od 0,7 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabeležile rast od 1,3 odsto.

U Bosni i Hercegovini prosečna plata za maj ove godine iznosila je 926 KM.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa za maj u Srbiji je iznosila 55.380 dinara. Neto zarada u periodu od početka godine do maja, u odnosu na isti period prošle godine, porasla je 9,9 odsto nominalno i realno 7,2 odsto. U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto zarada nominalno je veća za 9,9 odsto, a realno za 7,5 odsto.

Prosečna plata isplaćena u Severnoj Makedoniji za maj iznosila je 25.270 denara.

 

Foto: Pixabay

 

Izvor: Biznis i finansije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve