BIZNIS VESTI – ULIČNA HRANA NAJBOLJA NA SVETU
Koji su to najbolji svetski ulični specijaliteti? To je uvek bila tema o kojoj se ozbiljno raspravlja. Od vijetnamskog bánh mì hleba i grčkih girosa, preko indijskih samosa i meksičkih gringa takosa, gradovi širom sveta se mogu pohvaliti raznim ukusnim uličnim jelima.
Foto: Pixabay
Koji su to najbolji svetski ulični specijaliteti? To je uvek bila tema o kojoj se ozbiljno raspravlja. Od vijetnamskog bánh mì hleba i grčkih girosa, preko indijskih samosa i meksičkih gringa takosa, gradovi širom sveta se mogu pohvaliti raznim ukusnim uličnim jelima.
Upravo zbog toga je turistički vodič TasteAtlas sakupio ocene svojih čitalaca kako bi ocenio “najbolje” ulične restorane na svetu. Na osnovu ocena publike napravljena je lista najukusnije hrane a u obzir su uzete sve destinacije sveta, prenosi Tu magazine i prenosi portal Ekapija.
Najbolji svetski ulični specijaliteti su Carne Asada. Prema TasteAtlas-u, ovo su “prvi takosi na svetu”, nastali 1500-ih u Meksiku. Tanki komadi govedine se ispeku, a zatim služe na vrhu kukuruzne tortilje s korijanderom sa različitim salatama i salsama. Sledi Carnitas, meksičko jelo od dinstane svinjetine. Meso se dinsta na masti nekoliko sati, nakon čega se služi sa korijanderom, lukom naseckanim na kockice, gvakamoleom i tortiljama.
Na trećem mestu su Guotie, severnokineske knedle pripremljene na pari. Obično su punjene mlevenom svinjetinom, kineskim kupusom, đumbirom, mladim lukom i pirinčanim vinom.
Gringas takođe stiže iz Južne Amerike. Jelo na pola puta od takosa do kesadilje. Radi se o dve tortilje između kojih se nalazu topljeni sir, sastojci se razlikuju do regiona gde se pripremaju, ali obično se služe sa mariniranim mesom, lukom i ananasom.
Tu je i paratha, vrsta hleba pripremljenog u maslacu. Uz hleb obično idu kiseli krastavci, jogurt, kari od mesa i povrća. Varijacije ovog specijaliteta omiljene su u Aziji, od Indije i Šri Lanke do Pakistana, Nepala i Bangladeša, piše Ekapija.