BIZNIS VESTI – Usluge za izvoz, najviše podbacio turizam

BIZNIS VESTI – Usluge za izvoz, najviše podbacio turizam

Foto: Pixabay

Srbija izvozi više usluga nego što ih uvozi, a suficit u ovom segmentu je zabeležen i tokom 2022. i 2023. godine, ukazuju preliminarni podaci iz platnog bilansa Narodne banke Srbije.

Tokom 2022. godine, Srbija je izvezla usluge vredne 11,08 milijarde evra, dok je uvoz iznosio 8,8 milijardi evra. U 2023. godini suficit je bio još veći, izvoz je bio 13,08 milijarde evra, a uvoz 10,06 milijardi evra. Skoro polovina „uvoza“ usluga u Srbiju su zapravo doznake, odnosno lični i porodični transferi.

Doznake su u blagom međugodišnjem padu, jer se u Srbiju po ovom osnovu 2022. godinu slilo 5,03 milijardi evra, a prošle godine oko 4,99 milijardi evra, piše portal Biznis i finansije.

U poslednjim podacima o platnom bilansu najznačajnu ulogu imaju dve stavke izvoza usluga: Prvo su usluge telekomunikacija, kompjuterske i informacijske (u visini od 3,5 milijardi evra), od čega su samo kompjuterske usluge zaslužne za 2,1 milijarde evra u toj grupi.

Na osnovu usluga programera Srbija ostvaruje i najznačajniji pojedinačni suficit, jer smo u istoj godini uvezli samo 708 miliona evra.

Druga važna stavka za suficit su „Ostale poslovne usluge“, a oblast koja je u ovom segmentu postigla najbolje rezultate je „Profesionalno i menadžersko savetovanje“.

U ovoj grupi usluga Srbija beleži izvoz od 1,7 milijardi evra u 2022. godini i 2,2 milijarde evra u prošloj godini.

Takođe, ove se usluge i uvoze, ali u manjoj meri nego što se izvoze – 934 miliona evra u 2022. godini i 1,3 milijarde evra lane, piše portal Biznis i finansije.

Grana koja je podbacila u odnosu na 2022. godinu je turizam, i za razliku od suficita te godine u turističkim uslugama na visini od 118 miliona evra, u 2023. godini deficit je iznosio 524 miliona evra u platnom bilansu usluga, piše portal Biznis i finansije.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve