CENA MEGAVAT-SATA ZA PRIVREDU OD JANUARA 102,6 EVRA

CENA MEGAVAT-SATA ZA PRIVREDU OD JANUARA 102,6 EVRA

Cene električne energije za privredu u januaru će biti povećana za osam odsto i iznosiće 102,6 evra po megavat-satu (MWh), a preduzetnici su već dobili na potpisivanje predloge ugovora o snabdevanju od strane Elektroprivrede Srbije (EPS) sa tim iznosom.

 Foto: Pixabay

Cene električne energije za privredu u januaru će biti povećana za osam odsto i iznosiće 102,6 evra po megavat-satu (MWh), a preduzetnici su već dobili na potpisivanje predloge ugovora o snabdevanju od strane Elektroprivrede Srbije (EPS) sa tim iznosom.

Da će nova poskupljenja struje, kako za domaćinstva tako i za privredu, u 2023. godini biti aktuelna nije nikakvo iznenađenje, jer je tako nešto i najavljeno. Naime, poznato je da je Vlada Srbije potpisala aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u okviru koga se obavezala da struja u nastupajućoj godini poskupi dva puta, a u 2024. godini još jednom.

Ono što je, pak, pomalo iznenadilo stručnu javnost je da će poskupljenje električne energije za privredu uslediti tako brzo, piše dnevni list Danas.

Sasvim je izvesno da će preduzetnici negativno reagovati na novo poskupljenje struje, a kao i svaki put kada dolazi do tako nečeg, u javnosti se javlja bojazan da će to dovesti do novog povećanja cena proizvoda i usluga, odnosno povećati inflaciju i smanjiti ionako nizak životni standard građana Srbije.

Struka poručuje da ne postoji ni najmanja dilema da će do toga doći, te da će inflatorni udar biti znatno jači od onog što predviđaju nadležni. Ekonomista Goran Radosavljević za Danas ističe da novo poskupljenje struje za privredu ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na to da se takva mogućnost nagoveštavala.

„Neminovno je da povećanje cene električne energije za privredu utiče na rast potrošačkih cena, kao i da povećava stopu inflacije. Tako nešto treba očekivati i ovog puta. Da će poskupljenja biti nije iznenađenje s obzirom na to da se Srbija potpisivanjem novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) na takve korake i obavezala“, objašnjava Radosavljević.

On dodaje da je potpuno jasno da Vlada Srbije ovakvim potezom namerava da posledice neefikasnosti u radu EPS-a nadoknade potrošači kroz plaćanje većih računa za korišćenje električne energije.

„Problem u takvom načinu razmišljanja je taj što niska cena električne energije nije bila razlog neefikasnog poslovanja EPS-a. I ranije je EPS imao nisku prodajnu cenu struje, ali mu to nije smetalo da ostvaruje profit. Shodno tome, jasno se vidi da su potrošači ti koji će platiti danak loše poslovne politike tog preduzeća koje je trpelo gubitke zbog neodgovornog upravljanja“, ističe Radosavljević.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević izjavio je za Danas da je iznenađen zbog toga što će nakon povećanja cene struje za domaćinstva od 1. januara ona porasti i kada je reč o privredi.

„Iskreno, nadao sam se da će se sa praksom dizanja cena prekinuti nakon što je obelodanjeno da će od nove godine poskupeti struja za domaćinstva. Očito, od orijentacije da se sa tim nastavi se ne odustaje i epilog su nove veće cene za privredu. To je svakako loše po interese potrošača, s obzirom na to da se svako povećanje cena struje za privredu odražava na cene njenih proizvoda i usluga. Tako će biti i ovog puta. Cene će se povećati, a suočićemo se i sa novim inflatornim udarom, koji će biti znatno intenzivniji nego što tvrde Vlada i Narodna banka Srbije. Epilog je da će se na taj način dodatno smanjiti životni standard i kupovna moć potrošača“, poručuje Bogosavljević.

Podsetimo, struja za privredu poslednji put je poskupela 1. septembra, i od tada njena cena iznosi 95 evra za megavat-čas. U tom trenutku to je predstavljalo poskupljenje od oko 27 procenata.

Izvor: Biznis.rs

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve