CENA NAFTE U SVETU PALA SA 120 NA 76 DOLARA U SRBIJI SA 220 NA 200 DINARA

CENA NAFTE U SVETU PALA SA 120 NA 76 DOLARA U SRBIJI SA 220 NA 200 DINARA

Cena dizela išla je i do 220 dinara za litar, a sada je pala na 201 dinar, dok cena benzina iznosi 171 dinara.

 Foto: Pixabay

Od početka rata u Ukrajini cene na svetskom tržištu nafte išle su konstantno uzlaznom putanjom. Sa 77 dolara po barelu koliko je cena iznosila pre početka rata, pela se i na 120 dolara u junu, nakon čega je ponovo došlo do pada. Kada govorimo o kretanju cene naftnih derivata situacija je sledeca. Cena dizela išla je i do 220 dinara za litar, a sada je pala na 201 dinar, dok cena benzina iznosi 171 dinara, piše Blic.

Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, cena nafte na berzi ne mora direktno da se odražava i na cenu derivata kod nas. Ono što je sigurno jeste, da je vrlo teško da će se cene naftnih derivata vratiti na nivo na kom su bile pre rata.

– Cena nafte na berzi ne mora da se odražava direktno na cenu naftnih derivata. Rafinerije širom Evrope troše naftu koju se kupile pre par meseci, te ako uzmemo u obzir sadašnje cene goriva, one ne moraju da budu odgovarajuće trenutnim cenama nafte na svetskoj berzi, kaže za „Blic Biznis“ Nebojša Atanacković

– Sada je velika razlika u ceni između dizela i benzina. Dizel je trenutno mnogo skuplji, i to iz prostog razloga jer je mnogo više tražen.

– Činjenica je da kada cene derivata jednom porastu, teško da će se vratiti na onu prvobitnu cenu. Jedan od razloga zašto je trenutna situacija na tržištu takva, jeste zato što su Rusija i Ukrajina bili značajni isporučioci, a sada je to obustavljeno.

Najveći pad cena nafte

Cena sirove nafte sada je u najvećem padu od početka krize u Ukrajini i praktično se vratila na nivo s početka ruske vojne intervencije.

Najveći pad beleži se upravo tokom ove nedelje kada je na svetskoj berzi cena manja za deset dolara po barelu u odnosu na proteklu nedelju. Ovih dana cena je 76 dolara po barelu na londonskom tržištu. Koliko je cena pala govori i podatak da je barel u junu ove godine, dakle pre samo 6 meseci koštao 120 dolara!

Izvor: Blic Biznis / Biznis i finansije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve