DA LI JE OBAVEZNO OSIGURANJE NOVI NAMET NA POSLODAVCE?

DA LI JE OBAVEZNO OSIGURANJE NOVI NAMET NA POSLODAVCE?

Još krajem prošle godine iz nadležnog Ministarstva za rad najavili su donošenje novog zakona o obaveznom osiguranju radnika od povreda na radu.

Još krajem prošle godine iz nadležnog Ministarstva za rad najavili su donošenje novog zakona o obaveznom osiguranju radnika od povreda na radu.

Prošlo je skoro godinu dana, zakon nije donet ali najave da bi to uskoro moglo da se desi, ponovo su uzburkale poslovnu scenu.

 

Šta kažu nadležni?

Svojevrsna javna rasprava o novom zakonu (ne izmenama postojećeg, u pitanju je u potpunosti novi zakon, kaže ministar) vodi se kroz medije i na različitim privrednim skupovima.

Ministarstvo koje je pripremilo nacrt i ministar koji o tome govori, tvrde da je zakon dobar jer će radnicima koje će njihovi poslodavci (obavezno) osigurati, doneti veću sigurnost u slučaju povrede odnosno omogućiti da do novca za odštetu dođu lakše i jednostavnije a ne kao do sada, sporo, neizvesno i kroz komplikovanu sudsku proceduru.

Nadležni priznaju da bi u prvom momentu obavezno osiguranje moglo da bude opterećenje za poslodavce (koji su već preopterećeni raznim vrstama nameta koji i poskupljuju) ali da je dugoročno, obavezno osiguranje olakšanje i korist i za poslodavce.

 

Šta kažu poslodavci?

Prema onome što se od druge strane, u ovom slučaju poslodavaca, moglo čuti jeste konstatacija da je osiguranje dobar potez ali da će ta stavka pod obavezno zaista predstavljati novi udar na finansijsku konstrukciju poslodavaca.

Iz Unije poslodavaca Srbije stigla je primedba i na način na koji bi se novi zakon primenjivao.

U Uniji, naime, smatraju, da se mora napraviti razlika između onih zanimanja ili delatnosti u kojima zaposleni imaju realan rizik da se na radu povrede od onih kod kojih su povrede retke ili ih gotovo i nema.

Obavezno osiguranje bio bi još jedan parafiskalni namet, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije.

 

Poseban fond

Kako bi se izbegla dugačka i komplikovana sudska procedura, jedan od predlog je da se novac od obaveznog osiguranja uplaćuje u poseban fond koji bi služio isplati odštete u slučaju povrede na radu.

Fondom bi, prema predlogu, upravljali sindikati, poslodavci i država.

Podaci pokazju da je kroz sudske procese tek trećina radnika uspela da naplati štetu nastalu povredom na radu. Čak i u drastičnim slučajevima, smrti na radnom mestu, porodice nisu uspevale da naplate štetu, kažu podaci do kojih su došli sindikati.

Radna grupa koja bi radila na pripremi zakona formirana je a očekuje se da bi predlog novog zakona u javnu raspravu pa i skupštinsku proceduru mogao da uđe na proleće.

Do tada, državi, sindikatima i poslodavcima kao i drugom zaintresovanim licima, ostaje da izbruse svoje predloge i primedbe kako bi zakon koji je će biti donet bio dobar kako za radnike tako i za poslodavce.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve