DOBAR RAČUNOVOĐA USKORO NA – ISPIT

DOBAR RAČUNOVOĐA USKORO NA – ISPIT

Računovodstvene usluge uskoro će moći da obavljaju samo preduzeća i preduzetnici koji su upisani u Registar. Evidencija počinje da se formira prvog dana naredne godine, a svi koji se bave ovim poslom u njega mogu da se upišu do početka 2023. godine.

Računovodstvene usluge uskoro će moći da obavljaju samo preduzeća i preduzetnici koji su upisani u Registar. Evidencija počinje da se formira prvog dana naredne godine, a svi koji se bave ovim poslom u njega mogu da se upišu do početka 2023. godine, pišu Novosti.

Uslov je da plate naknadu, ali i da imaju makar jednog zaposlenog, sa punim radnim vremenom, koji poseduje licencu. Znači da će dobar računovođa uskoro na – ispit. Zahtev za izdavanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga predavaće se Komori ovlašćenih revizora. On će firme koštati 24.000, a preduzetnike 17.000 dinara. Računovođe se slažu da je ideja novog zakona o računovodstvu uređenje ove profesije.

“Pružaoci računovodstvenih usluga moraće da imaju licencu za rad, posle stečenog profesionalnog zvanja kod profesionalne organizacije članice IFACA”, objašnjava Snežana Mitović iz organizacije Račuvodstvena komora Srbije.

“Za sada te uslove u Srbiji ispunjava samo Savez računovođa i revizora Srbije i Komora revizora. Registar je važan zbog unapređenja kvaliteta i pouzdanosti u vođenju poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja. Poslovne knjige neće moći da vode nestručne osobe, što dovodi do velike pravne nesigurnosti. Upravo smo zato više puta i inicirali da se profesija unapredi.”Računovodstvena preduzeća, pa i preduzetnici, za svakog svog klijenta će morati da imenuju kolegu koji je odgovoran za vođenje njegovih poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja. Ovom profesijom, kako napominje Zakon, ne može da se bavi neko ko je pravosnažno osuđivan na kaznu zatvora. Dozvola će biti oduzeta i biće izbrisan iz Registra računovođa onaj ko u međuvremenu prestane da ispunjava neki od zadatih uslova, ali i oni koji su do dozvole došli na osnovu – lažnih podataka.

Zakon je predvideo da će licence moći da izdaju samo članice IFAC.

“U drugim zemljama članstvo u ovoj organizaciji nije uslov da bi neko izdavao licence”, kaže Snežana Mitrović. “Država treba to pravo da omogući svim profesionalnim udruženjima koja okupljaju računovođe i doprinose unapređenju profesije.”

Izvor: Biznis i finansije

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve