DOBIT DOMAĆE PRIVREDE U PROŠLOJ GODINI POVEĆANA ZA 44,7%

DOBIT DOMAĆE PRIVREDE U PROŠLOJ GODINI POVEĆANA ZA 44,7%

Neto dobit privrede je u prošloj godini povećana za 44,7% i iznosi 962,7 milijardi dinara, dok je neto gubitak smanjen (3,6%), na iznos od približno 276,1 milijardu dinara, navela je danas Agencija za privredne registre u svom Godišnjem izveštaju o poslovanju privrede u 2021. godini.

 Foto: Pixabay

Neto dobit privrede je u prošloj godini povećana za 44,7% i iznosi 962,7 milijardi dinara, dok je neto gubitak smanjen (3,6%), na iznos od približno 276,1 milijardu dinara, navela je danas Agencija za privredne registre u svom Godišnjem izveštaju o poslovanju privrede u 2021. godini.

Ukupni prihodi privrede su prošle godine realizovani u iznosu od 14,77 milijardi dinara, a ukupni rashodi od 13,9 milijardi i uvećani su za 20,4% odnosno 18,5% na godišnjem nivou.

U izveštaju se navodi da se poslovanje privrednih društava tokom 2021. odvijalo se u povoljnom privrednom ambijentu, što se uz preduzete mere ekonomske politike, nakon recesionih kretanja izazvanih pandemijom korona virusa odrazilo na povećanje broja zaposlenih i rast profitabilnosti, kao i na jačanje finansijskih kapaciteta.

Dodaje se i da je u Srbiji prošle godine 106.219 privrednih društava zapošljavalo 1.261.765 radnika, pri čemu je broj zaposlenih za 34.312 bio veći nego prethodne godine.

U 2021. godini privredna društva beleže rast profitabilnosti, uz pozitivan neto rezultat od 686,6 milijardi dinara, koji je veći za 81,1% u odnosu na prethodnu godinu, a generisan je prevashodno zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti.

Posmatrano prema sektorima, većina njih je uspešno poslovala, te osim dva koja su iskazala gubitak, svi ostali beleže pozitivan neto rezultat.

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u sektorima: prerađivačka industrija (208 milijardi dinara), trgovina na veliko i malo (170,7 milijardi dinara), rudarstvo (79,7 milijardi dinara), građevinarstvo (58,4 milijarde dinara) i informisanje i komunikacije (54,6 milijardi dinara).

Negativan neto rezultat su realizovali sektori snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (6,36 milijardi dinara) i usluge smeštaja i ishrane (889 miliona dinara).

Javna preduzeća su 2021. godinu završila sa negativnim neto rezultatom od 7,35 milijardi dinara, za razliku od prethodne godine kada su ostvarila dobitak, a gubitak su iskazala i privredna društva u stečaju i likvidaciji ‒ 21,4 milijarde dinara.

Кao glavni nosioci poslovne aktivnosti i ukupne profitabilnosti izdvajaju se društva koja se nalaze na listama “STO NAJ… privrednih društava prema poslovnim prihodima” i “STO NAJ… privrednih društava prema neto dobitku”.

Sto društava sa najvećim poslovnim prihodima ostvarilo je 28,7% prihoda na nivou privrede, dok je sto najprofitabilnijih društava imalo udeo od 39,3 odsto u ukupnom neto dobitku privrede.

Istovremeno, STO NAJ… privrednih društava prema neto gubitku iskazalo je preko polovine gubitka cele privrede.

Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je Zijin mining Serbia sa neto dobitkom od 34,3 milijarde dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg. Visoka profitabilnost Zijina generisana je obavljanjem primarne delatnosti, obzirom da je društvo tokom 2021. godine započelo proizvodnju i prodaju koncentrata bakra, nakon ispitivanja terena, što mu je omogućilo da realizuje poslovne prihode u višestruko većem iznosu od 37 puta, koji su dostigli oko 55 milijardi dinara.

Drugoplasirano društvo, prema neto dobitku je MK grupa sa neto dobitkom u iznosu od 26,16 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan na godišnjem nivou. MK grupa je 2020. bila na 22 mestu na ovoj listi.

Kompanija Zijin copper Bor napredovalo je listi najprofitabilnijih društava za jednu poziciju i zauzeo treće mesto, sa realizovanim neto dobitkom u iznosu od 23,77 milijardi dinara, 2,8 puta većim na godišnjem nivou.

Povećana rudarska proizvodnja te kompanije, uz rast cena bakra i plemenitih metala na svetskom tržištu uticali su na intenzivan rast poslovnih prihoda za 71,9%, koji su realizovani u visini od oko 121,4 milijarde dinara, te je četvrti na toj listi.

Povećanje tražnje za čelikom tokom 2021. godine, uz istovremeni rast cena tog proizvoda, uticali su da društvo HBIS Group Srbija poveća obim proizvodnje i više nego duplira poslovne prihode, ostvarivši ih u visini od 130,58 milijardi dinara i zauzevši treće mesto. Hbis je od petoplasiranog gubitaša prethodne godine prešao u sferu profitabilnog poslovanja sa neto dobitkom od 23,7 milijardi dinara četvrto mesto).

Naftna industrija Srbije (NIS) je, usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovala poslovne prihode, veće za 67% nego prethodne godine, u visini od oko 281 milijardu dinara i zauzela drugo mesto. To je uslovilo povratak te naftne kompanije na listu najprofitabilnijih društava u 2021. godini i to na peto mesto, sa neto dobitkom od oko 23,1 milijarde dinara.

Delhaize Srbija je peta kompanija prema poslovnim prihodima od oko 118,9 milijardi dinara koji su porasli za 6,7% u odnosu na prethodnu godinu. Iako po osnovu poslovnih aktivnosti beleži blagi rast dobitka od oko 6,8 milijardi dinara to povećanje je kompenzovano gubitkom u finansijskoj sferi poslovanja (208 miliona dinara), te je ovaj maloprodajni lanac ostvario neto dobitak za 24,4% manji od prošlogodišnjeg, u iznosu od 2,9 milijardi dinara i zauzeo 31. mesto.

Među privrednim društvima sa najvećim poslovnim prihodima je i JP Srbijagas sa poslovnim prihodima od oko 116 milijardi dinara. Sa prihodima za trećinu većim nego prethodne godine ovo javno preduzeće je na šestom mestu. Neto dobitak povećan je 26% i iznosi 3,77 milijardi dinara.

Najveće privredno društvo u Srbiji je prema izveštaju i najveći gubitaš. JP Elektroprivreda Srbije (EPS), vodeći je prema poslovnim prihodima, ali je prvi prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka. U 2021. godini je ostvario poslovne prihode od oko 319,6 milijardi dinara koji su veći za 12,6% u poređenju sa prethodnom godinom i čine 2,2% prihoda cele privrede.

Istovremeno, usled poremećaja na svetskom tržištu energenata, kao i u proizvodnji električne energije u četvrtom kvartalu, poslovni rashodi su rasli znatno brže (26,5%), što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od oko 10,9 milijardi dinara.

Za razliku od prethodne godine, kada je bio najprofitabilniji, JP EPS Beograd je iskazao najveći neto gubitak, u visini od 14,9 milijardi dinara, koji učestvuje sa 5,4% u ukupnom neto gubitku privrede. To se uz ustupanje Republici Srbiji učešća u kapitalu ODS EPS Distribucija Beograd, shodno Zaključku Vlade RS, odrazilo i na značajno uvećanje ukupnog gubitka (17,1/), te on iznosi 225,6 milijardi dinara i predstavlja 6,1% gubitka privrede.

Na listama STO NAJ… privrednih društava u 2021. nalazi se 19 javnih preduzeća, od kojih je pozitivno poslovalo 12. Među njima su četiri među 100 najprofitabilnijih privrednih društava, a sa neto gubitkom je poslovalo sedam javnih preduzeća, pri čemu je pet na listi najvećih gubitaša. Od sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima šest je javnih preduzeća, a među onima sa najvrednijom poslovnom imovinom i kapitalom je njih 14. Istovremeno, osam javnih preduzeća je prisutno na listi društava prema ukupnom gubitku.

Najveći neto dobitak među javnim preduzećim uz pomenuti Srbijagas imali su Pošta Srbije, Beogradske elektrane, PEU Resavica.

Neto gubitak u najvećem iznosu pored EPS-a imaju Putevi Srbije, Gradsko saobraćajno preduzeće, EPS Javno preduzeće TE Kosovo sa PO Obilić i Elektromereža Priština.

Agencija za privredne registre objavila je danas publikacije “Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2021. godini” i “Izveštaj o sto naj… privrednih društava u 2021. godini”, koje su sačinjene na osnovu preliminarne zbirne obrade podataka iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu.

Godišnji izveštaj sadrži analizu uspešnosti poslovanja i finansijskog položaja za 106.219 privrednih društava, kao i za 1.494 ustanove i 113.370 preduzetnika.

Pored analize privrednih kretanja na ukupnom nivou, poseban osvrt je dat sa aspekta koncentracije finansijskih performansi prema sektorima i veličini privrednih društava, a data je i analiza poslovanja određenih segmenata privrednih društava – javnih preduzeća i privrednih društava u stečaju i likvidaciji.

Izveštaj o sto naj… privrednih društava pripremljen je nakon analize i rangiranja podataka za 106.219 društava, uzimajući u obzir uspešnost poslovanja – liste prema poslovnim prihodima i neto dobitku, zatim vrednost finansijskih kapaciteta – liste prema poslovnoj imovini i kapitalu, kao i iskazane gubitke – liste prema neto gubitku i ukupnom gubitku, prenosi sajt Vlade.

Kratak osvrt na poslovanje privrede na ukupnom nivou i sto naj… privrednih društava možete pročitati ovde, dok su “Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2021. godini” i “Izveštaj o sto naj… privrednih društava u 2021. godini”, sa pratećim prezentacijama, objavljeni u okviru dela Finansijski izveštaji – Publikacije/ Godišnji izveštaji o poslovanju pravnih lica, preduzetnika i ekonomskih celina, odnosno Finansijski izveštaji – Publikacije/ STO NAJ… privrednih društava.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve