DOSTAVLJENE INICIJATIVE PRIVREDNIKA I PREDUZETNIKA ZA PREVAZILAŽENJE KRIZE UZROKOVANE KORONA VIRUSOM

DOSTAVLJENE INICIJATIVE PRIVREDNIKA I PREDUZETNIKA ZA PREVAZILAŽENJE KRIZE UZROKOVANE KORONA VIRUSOM

U cilju prevazilaženja krize uzrokovane pandemijom Korona virusa, prikupljeni su predlozi privrednika i preduzetnika za uspostavljanje stabilnosti poslovanja.

U cilju prevazilaženja krize uzrokovane pandemijom Korona virusa, prikupljeni su predlozi privrednika i preduzetnika za uspostavljanje stabilnosti poslovanja.

Na osnovu prikupljenih predloga, Uniji poslodavaca Srbije, Privrednoj komori Srbije – RPK Zrenjanin i NALED-u dostavljene su sledeće inicijative:

1. Da odsustvovanje sa posla zbog izolacije od prvog dana ide na teret fonda.

2. Ministar finansija Siniša Mali kazao je danas da će u narednih nekoliko dana biti doneta odluka o preduzećima u kojima “jedan roditelj treba da ostane kod kuće sa decom” – privrednici i preduzetnici su inicirali da u ovom slučaju država preuzme trošak odsustvovanja sa posla.

3. Zahtevati da se ne kažnjava prekoračenje rokova za dostavljanje poreskih prijava.

4. Da se zatraži na nivou države intervencija kod lizing kuća i banaka mera u trajanju od tri meseca koja bi donela meru da se klijentima / korisnicima naplaćuje samo kamata, dok bi glavnice trebalo da miruju.

5. Da ako nije moguće plaćati pdv po naplaćenoj fakturi, makar da se omogući fleksibilniji rok za plaćanje, ili fleksibilniji reprogram obaveza.

6. Pomoć države oko finansiranja zarada u delatnostima koje nisu u oblasti maloprodaje, a koje sada realno beleže velike gubitke (industrija neprehrambenih proizvoda, kozmetika, transport, turizam, ugostiteljstvo, poslovne usluge, reklamna idustrija).

7. Ukoliko nije moguće obezbediti pomoć u isplati zarada, makar obezbediti oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade kako bi se sačuvala radna mesta, ili neko značajno umanjenje istih u trajanju od 3 meseca.

8. Da se obezbede dobavljači preduzećima za maske, rukavice i dezinfekciona sredstva preko kojih će se raditi kontrolisana nabavka ovih artikala, da se ne jurimo sa maloprodajama uporedo sa fizičkim licima kao što je sada situacija. Ipak se radi o profesionalnoj a ne ličnoj primeni.

9. Da lokalne samouprave obezbede svim javnim prevoznicima (gradski, prigradski autobuski prevoz kao i taksi prevoz) besplatno zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva).

10. Sva preduzeća koja će biti prinudjena da u potpunosti ili delimično obustave svoj rad da imaju mogućnost prolongiranja obaveza prema bankama (proporcionalno-srazmerno) bez kamata i evidencija o docnji.
Obrazloženje: Onemogućen redovan rad kao posledicu će prouzrokovati nemogućnost izvršenja obaveza prema bankama. Predlažemo prolongiranje obaveza bez evidentiranja u obliku docnje u kreditnom birou i bez kamatiranja istog.

11. Sva preduzeća koja će biti prinuđena da u potpunosti ili delimično obustave svoj rad da budu oslobođena svih taksi i nameta od lokalnih i republičkih nivoa (proporcionalno-srazmerno)
Obrazloženje: Onemogućen redovan rad kao posledicu će prouzrokovati nemogućnost izvršenja obaveza redovnih lokalnih i republičkih nameta. Nastavkom redovnog rada stvoriće se uslovi za redovno izmirenje stoga smatramo da ova odluka ne treba da bude u kontekstu prolongiranja već otpisa,oslobođenja istog dok je stanje vanredno

12. Sva preduzeća koja će biti prinuđena da u potpunosti ili delimično obustave svoj rad da budu srazmerno oslobođeni plaćanja doprinosa za zaposlene
Obrazloženje: Uzimajući u obzir očekivan veliki broj odsustva radnika na duži vremenski period ne može se smatrati bolovanjem i neće moći da se ostvari zakonska obaveza otvaranja istog i samim tim ne može da se tretira kao zakonska obaveza poslodavca. Zarad održanja sistema u stanju “bitno je preživeti” potrebno je poslodavce koji delimično ili u potpunosti obustave svoj rad srazmerno osloboditi obaveze plaćanja doprinosa za zaposlene.

13. Odobriti model zamrznutog stanja u DOO pravnim subjektima po principu preduzetničke radnje
Obrazloženje: Razvoj situacije ce traziti hitne i trenutne mere na dnevnom nivou. Stoga treba omogućiti preduzećima mogućnost zamrznutog stanja poslovanja ako ima potrebe za istim po principu radnji.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve