ENERGETSKI TURISTI, ŠANSA ZA REGION?

ENERGETSKI TURISTI, ŠANSA ZA REGION?

Skok cene energenata doneće porast broja turista sa severa Evrope na toplijim destinacijama.

 Foto: Pixabay

Skok cene energenata doneće porast broja turista sa severa Evrope na toplijim destinacijama.

Podaci će se znati za nekoliko meseci, s proleća, kada se budu obradili podaci o broju energetskih turista.

Nova kategorija putnika su stanovnici zemalja EU i sa severa kontinenta kojima se zbog krize s energentima, sa kojom se suočavaju njihove zemlje, više isplati da zimu provedu u inostranstvu nego plaćanje grejanja u domu.

Skuplji račun za gas od aranžmana

Usled porasta visine računa za gas i električnu energiju, Velika Britanija savetuje svoje građane da nastupajuće zimske mesece provedu u toplijim predelima. Pojedine računice su da će za zimsku sezonu prosečni trošak grejanja biti oko 20 funti dnevno.

S druge strane, tur operateri se reklamiraju s ponudom za bliže destinacije koje uključuju i avio karte da dnevni trošak u hotelu na sunčanoj destinaciji može da košta od 20 do 25 funti po danu.

Hit destinacija za energetske turiste Kanari

Predstavnici turističke industrije Grčke, Španije, Kanarskih ostrva već sprovode kampanje u kojima ističu blagu klimu i broj sunčanih dana.

Grčka vlada će pokrenuti kampanju u celoj Evropi vrednu nekoliko miliona evra sa sloganom „Želiš li ponovo da osetiš 20? Grčka je pravo mesto za to“.

Britanski mediji prenose i izjave španskih turističkih zvaničnika da je „boravak u Španiji ne samo prijatniji tokom zime zbog povoljnih vremenskih prilika već donosi uštedu u odnosu na skok cena grejanja u Velikoj Britaniji ili Nemačkoj“.

Šansa za zemlje regiona

Kako su se u novoj situaciji snašli turistički radnici zemalja regiona?

Crnogorska turistička privreda osmisliće ponudu kako bi privukli novu kategoriju turista koja je na globalnoj sceni definisana kao “energetski turisti”, zaključak je sastanka održanog u Privrednoj komori Crne Gore, prošle sedmice.

Kako se navodi u saopštenju, ponuda će se odnositi na, i dalje aktulenu ciljnu grupu digitalnih nomada iz centralne i zapadne Evrope i nove goste – energetske turiste.

Najavljeno je da će adekvatna ponuda biti promovisana u Lonodnu na najvećem turističkom sajmu WTM London koji se održava od 07. do 09.11.

Predstavnici hotelijera u Crnoj Gori očekuju da bi mogli da privuku kategorije : starijih i porodice s decom koje bi boravile više sedmica.

Obezbediti avio polaske, kampanju i aranžmane

– Potrebno je zato osim povoljnih uslova ponude smještaja obezbediti dobru aviopovezanost, ukazali su na sastanku koji je organizovala Privredna komora Crne Gore – Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva.

Prisustvovao je sastanku i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović sa saradnicima, potpredsednik Privredne komore Nikola Vujović, predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, NTO, Aerodroma Crne Gore, kompanije To Montenegro, Skijališta, REGAGEN-a, Nacionalnih parkova.

U Hrvatskoj je 10. mesec tradicionalno dobar za postsezonu i to pre svega zahvaljujući nautičkom turizmu, kao i gostima iz okolnih zemalja Srednje Evrope: Austrije, Češke, Slovačke. Već se najavljuje dolazak i duži boravak tokom zime turista iz Nemačke.

Izvor: Biznis u regionu

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve