EURIBOR ĆE I DALJE RASTI

EURIBOR ĆE I DALJE RASTI

Ova referentna kamatna stopa poslednjih meseci raste, kao reakcija na poteze ECB i njenih pokušaja da se obuzda inflacija.

 Foto: Pixabay

Ekonomska kriza koja ove godine, čini se, dostiže vrhunac na Starom kontinentu, sa sobom je povukla i promene u vrednosti evra. Kako se kao posledica ove situacije javila inflacija, Evropska centralna banka pokušava da istu ukroti i primiri, a glavni mehanizam u tom poslu predstavlja referentna kamata stopa za evro, poznatija kao euribor ili evribor.

Ova referentna kamatna stopa poslednjih meseci raste, kao reakcija na poteze ECB i njenih pokušaja da se obuzda inflacija.

Ove promene utiču na sve koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, a najčešći primer takvog kredita u Srbiji su stambeni krediti koji se, po pravilu, vezuju za evro. Baš zbog ove činjenice, kretanje euribora se sa velikim interesovanjem prati u domaćoj javnosti, a stepen zanimanja prevazilazi i interesovanje za neke od najjačih evropskih liga u fudbalu.

Euribor je poslednjih meseci skočio duplo, što deluje kao drastično povećanje. Ipak, treba imati u vidu da je on prethodnih godina imao negativnu vrednost i rast predstavlja reakciju na već pomenute poteze ECB.

-Euribor je cena pozajmice novca, a pozajmica je novac koji smo dobili na korišćenje tokom određenog vremena. Na skok euribora možemo da gledamo kao i na poskupljenje goriva: kada poskupi nafta, tj. sirovina, poskupeće i finalni proizvod na pumpama. Isto tako, euribor prati stanje na tržištu novčanih pozajmica i za očekivati je da i dalje raste – ističe finansijski analitičar Dušan Uzelac.

Iako sve ovo može da deluje obeshrabrujuće ili možda strašno, treba ipak šire sagledati celu situaciju.

Računica kaže da ako imate 50.000 evra kredita i 3 % kamate, rata bi vam bila oko 270 evra na dvadeset godina. Ako euribor skoči za jedan posto rata će biti 30 evra veća, što ne predstavlja cifru koju je nemoguće platiti.

Takođe, treba imati u vidu da je euribor tokom prethodne velike krize 2008. godine imao vrednosti i preko 5%, što je značajno više do trenutnih procenata. Dnevne i nedeljne promene u evropskoj referentnoj kamati možete pratiti ovde.

Izvor: Kamatica

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve