EURIBOR ĆE I DALJE RASTI

EURIBOR ĆE I DALJE RASTI

Ova referentna kamatna stopa poslednjih meseci raste, kao reakcija na poteze ECB i njenih pokušaja da se obuzda inflacija.

 Foto: Pixabay

Ekonomska kriza koja ove godine, čini se, dostiže vrhunac na Starom kontinentu, sa sobom je povukla i promene u vrednosti evra. Kako se kao posledica ove situacije javila inflacija, Evropska centralna banka pokušava da istu ukroti i primiri, a glavni mehanizam u tom poslu predstavlja referentna kamata stopa za evro, poznatija kao euribor ili evribor.

Ova referentna kamatna stopa poslednjih meseci raste, kao reakcija na poteze ECB i njenih pokušaja da se obuzda inflacija.

Ove promene utiču na sve koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, a najčešći primer takvog kredita u Srbiji su stambeni krediti koji se, po pravilu, vezuju za evro. Baš zbog ove činjenice, kretanje euribora se sa velikim interesovanjem prati u domaćoj javnosti, a stepen zanimanja prevazilazi i interesovanje za neke od najjačih evropskih liga u fudbalu.

Euribor je poslednjih meseci skočio duplo, što deluje kao drastično povećanje. Ipak, treba imati u vidu da je on prethodnih godina imao negativnu vrednost i rast predstavlja reakciju na već pomenute poteze ECB.

-Euribor je cena pozajmice novca, a pozajmica je novac koji smo dobili na korišćenje tokom određenog vremena. Na skok euribora možemo da gledamo kao i na poskupljenje goriva: kada poskupi nafta, tj. sirovina, poskupeće i finalni proizvod na pumpama. Isto tako, euribor prati stanje na tržištu novčanih pozajmica i za očekivati je da i dalje raste – ističe finansijski analitičar Dušan Uzelac.

Iako sve ovo može da deluje obeshrabrujuće ili možda strašno, treba ipak šire sagledati celu situaciju.

Računica kaže da ako imate 50.000 evra kredita i 3 % kamate, rata bi vam bila oko 270 evra na dvadeset godina. Ako euribor skoči za jedan posto rata će biti 30 evra veća, što ne predstavlja cifru koju je nemoguće platiti.

Takođe, treba imati u vidu da je euribor tokom prethodne velike krize 2008. godine imao vrednosti i preko 5%, što je značajno više do trenutnih procenata. Dnevne i nedeljne promene u evropskoj referentnoj kamati možete pratiti ovde.

Izvor: Kamatica

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve