GIZ: DIJASPORA SE U SVE VEĆEM BROJU VRAĆA U SRBIJU

GIZ: DIJASPORA SE U SVE VEĆEM BROJU VRAĆA U SRBIJU

Međunarodni dan migranata obeležava se širom sveta, a Srbija ga dočekuje sa povećanjem broja povratnika iz Nemačke i drugih evropskih zemalja. U isto vreme, broj onih koji traže azil u zemljama Zapadne Evrope se smanjuje, saopštio je GIZ (Nemačka razvojna sradnja).

 Foto: Pixabay

Međunarodni dan migranata obeležava se širom sveta, a Srbija ga dočekuje sa povećanjem broja povratnika iz Nemačke i drugih evropskih zemalja. U isto vreme, broj onih koji traže azil u zemljama Zapadne Evrope se smanjuje, saopštio je GIZ (Nemačka razvojna sradnja).

Prema podacima objavljenim u istraživanju profesora Slobodana Cvejića “Društveno-ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021”, koje je objavio KIRS uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije za razvoj” koji sprovodi GIZ, od 2016. godine konstantno opadaju brojevi, kako tražilaca azila iz Srbije u zemljama EU, tako i povratnika u Srbiju po sporazumima o readmisiji. U 2020. godini prema podacima Komesarijata za izbeglice bilo je 1.008 registrovanih realizovanih readmisija.

Na direktnom, individualnom osnaživanju povratnika i njihovoj boljoj integraciji u društvo GIZ radi u okviru Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) koji nudi savetovanje i usluge posredovanja kako za povratnike iz Nemačke i trećih zemalja kojima je potrebna podrška u socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji, tako i za lokalno stanovništvo. Sve usluge centra za naše građane su besplatne.

U saradnji sa partnerima Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije, je u 2022. godini direktno osnažio na stotine građana iz ugroženih kategorija, pruživši samo povratnicima iz Nemačke preko 3000 individualnih mera podrške.

U 2022. godini otvoreni su “Društveni centar Prokuplje” sa ciljem podrške povratnicima i lokalnom ugroženom stanovništvu iz zajedničke donacije nemačke i japanske vlade, zatim trening-centar za obuku šivačko-krojačkih profila u Raški, zahvaljujući kojem je u deficitarnom tekstilnom sektoru do sada već zaposleno 130 osoba.

Pored rada sa ugroženim kategorijama društva, GIZ radi i sa visokovalfikovanim građanima koji su se školovali ili radili u inostranstvu, i koji su odlučili da se vrate u maticu, u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije i dijaspora”.

Njih šestoro u ovoj godini, a 22 tokom čitavog projekta, vratili su se u Srbiju i zaposlili se u javnim institucijama, naučnim institutima i civilnom sektoru. 12 srpskih stručnjaka iz dijaspore ostvarilo je saradnju na domaćem tržištu, a u toku je treći po redu konkurs pod nazivom “Poslovne ideje za razvoj” koji pruža finansijsku i logističku podršku srpskoj dijaspori koja bi kroz zasnivanje inovativnih preduzeća u Srbiji doprinela razvoju domaćeg tržišta, te otvaranju specifičnih, savremenih radnih mesta.

U toku je i kampanja partnera programa, Privredne komore Srbije, za privlačenje preduzetnika iz dijaspore za saradnju sa domaćim privrednicima, koju je program “Migracije i dijaspora” podržao izradom promotivnog filma, tako približivši publici angažmane podržanih stručnjaka povratnika, podseća se u saopštenju.

Podrška institucijama ključna je za GIZ, pa tako globalni program “Migracije i dijaspora” radi na jačanju državnih i nedržavnih aktera u nošenju sa izazovima i oblikovanju mogućnosti u okviru migracionih politika. Više od 200 predstavnika ministarstava, lokalnih samouprava i civilnog sektora prošlo je kroz raznovrsne obuke koje imaju za cilj jačanje kapaciteta institucija po pitanju migracija, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je više od 600.000 EUR Nemačka vlada izdvojila za projekat izrade i primene inovativnih politika zapošljavanja u lokalnim samoupravama koji, uz podršku programa “Migracije za razvoj” od decembra sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve