GOMILANJE MINISTARSTAVA U RESORU PRIVREDE NIJE DOBRO

GOMILANJE MINISTARSTAVA U RESORU PRIVREDE NIJE DOBRO

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je nova vlada loše osmišljena, da je previše ministarstava i da će biti vrlo teško utvrditi ko je za šta nadležan, jer se u resore privrede ubrajaju Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo turizma i još nekoliko njih.

 Foto: Pixabay

Šest meseci nakon izbora poznata su imena većine kandidata za ministre koji će činiti novu Vladu Srbije premijerke Ane Brnabić. Nova vlada imaće 25 resora, čak četiri više od prethodne. Za sada, još uvek nisu poznata imena ministara koji će se naći na čelu Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstva za javna ulaganja.

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je nova vlada loše osmišljena, da je previše ministarstava i da će biti vrlo teško utvrditi ko je za šta nadležan, jer se u resore privrede ubrajaju Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo turizma i još nekoliko njih.

Komentarišući još uvek upražnjeno mesto u Ministarstvu za javna ulaganja i šta će biti zadatak ovog resora, naš sagovornik kaže da je ovde pre svega u fokusu – šta je ulaganje?

„Ulaganje je trošenje sredstava budžeta, tako da će biti teško utvrditi šta se svrstava tu, a šta u neka druga ministarstva jer imamo nadležne resore i za infrastrukturu, privredu… Svakako, kada je reč o ulaganjima, tu postoje dva dela – jedno je upravo pomenuto trošenje javnih sredstava i ja se nadam da će to ostati u određenim ministarstvima u okviru njihovih resora. Ako se misli na investiranje, tu bi trebalo da pokušamo da nađemo neki bolji način da dođemo do konačno normalnih postupaka investiranja – da se proveri da li je investicija opravdana, da se urade sve studije pripreme, obezbedi finansiranje, praćenje i sve to tako da investicije budu realizovane u što kraćem vremenu i po prioritetima. To do sada, nažalost, nije bio slučaj“, ističe Kovačević u razgovoru za Biznis.rs.

Prema njegovim rečima, biće jako teško naći čoveka koji će voditi ovakvo ministarstvo za koje još uvek nije jasno ni čime će se baviti.

“Pitanje je kako ćemo naći način za investicije i neku instituciju koja bi to valjano radila. Ipak, ako je za investicije to je jedno, a ako je za javna ulaganja u celini prosto smatram da nije moguće naći nekoga ko bi mogao da pokriva tako širok obim poslova. Zato smatram da je neophodno prvo da vidimo šta će stvarno to ministarstvo početi da radi, da bismo znali i kakav profil ličnosti bi trebalo da bude na njegovom čelu”, dodaje Kovačević.

On smatra da razlog za ovoliki broj ministarstava pre svega leži u činjenici da je neophodno negde “smestiti” ljude koji su izgubili mesto u prethodnoj vladi.

“Mislim da ovoliki broj resora služi za udomljenje tih ljudi, pa će biti ne samo ovakvih ministarstava koja nisu dovoljno jasna, već i novih institucija, kancelarija i uprava unutar njih”, zaključuje Milan Kovačević.

Čime će se baviti Ministarstvo za javna ulaganja?

Kako se navodi u Zakonu o ministarstvima, čije dopune i izmene je Skupština Srbije usvojila 22. oktobra, Ministarstvo za javna ulaganja obavlja poslove državne uprave koji se odnose na koordinaciju realizacije projekata obnove i unapređenja objekata javne namene u nadležnosti Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave u smislu prikupljanja podataka o postojećim i planiranim projektima i potrebama obnove javnih objekata, koordinaciju postupaka javnih nabavki, izvršenja ugovornih obaveza i plaćanja.

Takođe, ovo ministarstvo zaduženo je za stvaranje uslova za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz sredstava pretpristupnih fondova Evropske unije, donacija i drugih oblika razvojne pomoći iz nadležnosti tog ministarstva, kao i druge poslove određene zakonom.

“Ministarstvo za javna ulaganja vrši stručnu ocenu realizacije projekata obnove i unapređenja objekata javne namene u nadležnosti Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave u smislu prikupljanja podataka o postojećim i planiranim projektima i potrebama obnove javnih objekata, koordinaciju postupaka javnih nabavki, izvršenja ugovornih obaveza i plaćanja”, precizira se u Zakonu o ministarstvima.

Izvor: Biznis.rs

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve