GRADITELJSKA REMEK DELA OLIVERE DOKIĆ

GRADITELJSKA REMEK DELA OLIVERE DOKIĆ

Za Oliveru Olju Dokić iz Banatskog Karađorđeva testo je neiscrpna inspiracija. Jer, od testa, vešte Oljine ruke mogu da naprave sve što njena mašta izmašta.

Za Oliveru Olju Dokić iz Banatskog Karađorđeva testo je neiscrpna inspiracija.

Jer, od testa, vešte Oljine ruke mogu da naprave sve što njena mašta izmašta.

Prvo mašta mora da izmašta a onda je ruke samo slede, priča Olja. Od glatkog testa, koje se pravi od vode, brašna, ulja i soli Olja pravi graditeljska remek dela.

– Počelo je tako što smo mi žene iz udruženja iz našeg sela jedne godine za Uskrs htele da od testa napravimo korpicu. Bile su to muke žive. Kako god da pokušamo, konstrukcija nam se slomi. Onda to meni nije dalo mira, pa sam krenula sama. Ne ide, pa ne ide, ovako, onako, deblje testo, tanje, jednostavno puca kako god okreneš, počinje priču Olivera Dokić.

I kad je već skoro htela da odustane, sticajem okolnosti, shvatila je šta treba da radi.

– Ostavila sam to što sam napravila, nepečeno, i otišla na posao. Kad sam se vratila, konstrukcija je stajala. Shvatila sam, ne treba da se peče nego da se suši. Posle je sve bilo lako, kaže Olja.

Do sada je Olivera od testa napravila razne predmete – od bunara, šporeta smederevca, koke, do pravog remek dela – kredenca.

Najčešće radi noću, kad se svi ukućani povuku na spavanje.

– Pustim muziku koju volim i krenem. Mašta radi sto na sat, ideje samo stižu. Uživam u samom procesu, od mešenja, do sušenja i bojenja. Nekad celu noć provedem sa testom, kad vidim da je pola četiri, brzo u krevet, jer se muž ljuti ako me ujutru zatekne budnu pored testa, priča Olja.

Za jednu figuru od testa, kada bi radila neprekidno, bila bi joj potrebna dva dana. No, kako je i zaposlena, ima unučiće i redovne kućne obaveze, postupak traje duže.

Svake godine izazov je sve veći. Jer, sad se već očekuje da nadmaši sebe. Iako radi i preko godine, vrhunac je ono što izloži na etno sajmu koji se u Banatskom Karađorđevu održava u januaru.

– Već u decembru me hvata kreativna groznica. Smišljam šta ću, hvata me panika, a to sam sama sebi nametnula. Jer, sad već i publika očekuje nešto novo, veće i zanimljivije. Ali, kad smislim šta ću da napravim, sve ide lakše, kaže Olivera.

Poslednje graditeljsko remek delo je kredenac dimenzija 30×50 centimetara.

Olivera kaže, uživala je dok ga je pravila.

– U mom idealnom svetu pravim figure od testa i od toga živim srećno. U stvarnosti to nije tako, ali zaista mi ovo što radim donosi mnogo, mnogo zadovoljstva i sreće – kaže Olivera Dokić.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve