GRADSKI STADION JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA U SLEDEĆOJ GODINI

GRADSKI STADION JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA U SLEDEĆOJ GODINI

Rekonstrukcija Gradskog stadiona najveća je i najskuplja a trenutno jedna od retkih javnih investicija u Zrenjaninu.

 Foto: Pixabay

Svetsko prvenstvo u fudbalu je završeno, pa sledi povratak redovnim poslovima koji se tiču najvažnije sporedne stvari na svetu.

Za Zrenjanin je to svakako nastavak rekonstrukcije Gradskog stadiona.

Da je to prioritet ne samo za grad na Begeju govori i činjenica da među najznačajnijim ulaganjima u 2023. godini Pokrajinska vlada izdvaja i nastavak rekonstrukcije Gradskog stadiona u Zrenjaninu.

Rekonstrukcija Gradskog stadiona najveća je i najskuplja a trenutno jedna od retkih javnih investicija u Zrenjaninu.

Izgradnja nacionalnog ali i lokalnih stadiona među prioritetima je i aktuelne republičke vlade.

Ideja o rekonstrukciji Gradskog stadiona i prvi koraci u vezi sa njom napravljeni su pre skoro pet godina.

Krajem januara 2018.godine potpisan je ugovor o rekonstrukciji Gradskog stadiona u Zrenjaninu a radovi u prvoj fazi počeli su godinu dana kasnije.

Istorija stadiona u Karađorđevom parku

Prva utakmica na nekadašnjem Vašarištu, danas u Karađorđevom parku, odigrana je 14. jula 1912. godine. Velikobečkerečki fudbalski klub pobedio je tim Segedinskog atletskog kluba 4:2. Tridesetih godina prošlog veka, Fudbalski klub Obilić zamenio je svoj stadion u Maloj Americi za Karađorđev trg.

Članovi Obilića ogradili su svoj teren u centru sadašnjeg Karađorđevog parka u proleće 1926. godine, a tridesetih godina su napravili i veliku pokrivenu tribinu.

Na lokaciji ugašenog kluba Obilića 1948. godine počela je izgradnja stadiona za potrebe Fudbalskog kluba Proleter. Podizane su istočna, severna i južna tribina, a na zapadu je izgrađena velika pokrivena drvena tribina za 3.000 gledalaca. Takav objekat je otvoren 5. maja 1953. godine na utakmici

Proletera i nemačkog Kikersa. Zapadna tribina je izgorela u požaru oktobra 1967. godine, a nova, betonska i pokrivena za 2.000 gledalaca, otvorena je godinu dana kasnije. Istočna, severna i južna tribina renovirane su u leto 1984. godine, a potom je na zapadnu i istočnu stranu postavljeno 5.000

plastičnih sedišta. Ta sedišta su demontirana 2006. godine i postavljeno je 4.000 novih plastičnih sa naslonom.

Rekordna poseta na stadionu u Karađorđevom parku zabeležena je 11. oktobra 1967. u prvenstvenoj utakmici koju je Proleter protiv Crvene zvezde rešio u svoju korist 2:0. Prisutno je bilo 22.000 gledalaca, od toga sa plaćenim ulaznicama 17.890. Kapacitet Gradskog stadiona u Zrenjaninu je 16.000 mesta za sedenje.

Prva faza gotova, u toku je druga

U okviru prve faze rekonstrukcije izgrađena je tartan atletska staza i atletsko borilište po standardima Svetske atletske federacije. Takođe je montirano reflektorsko osvetljenje za potrebe atletskih takmičenja.

U okviru druge faze, planirana je rekonstrukcija tribina, novinarske lože i ograde oko stadiona. U planu je i rekonstrukcija svlačionica, fudbalskog terena, postavljanje drugog nivoa rasvete i izvođenje niza građevinskih, stolarskih, tesarskih i elektronstalacionih radova, radi obezbeđivanja kompletne funkcionalnosti objekta.

Radove izvode preduzeća „Energotehnika Južna Bačka“ i „Arhikom“ iz Novog Sada, i „BAB gradnja 1986“ iz Vrbasa. Podizvođači su „Bettering“ iz Novog Sada i „Čelik“ iz Bačkog Jarka.

Vrednost radova u ovoj fazi procenjena je na 330 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja, izdvojila 250 miliona, a Grad Zrenjanin 80 miliona dinara.

Gradski stadion u Zrenjaninu postaće moderan sportski objekat po svim standardima UEFA, kapaciteta 8.000 mesta.

Ukupna vrednost radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona iznosiće 570 miliona dinara.

Cifru valja uzeti sa velikom rezervom, jer iskustva govore da su izgradnje ili rekonstrukcije ovako velikih projekata obično završavale bitno skuplje.

Ali, nije Zrenjanin jedini grad u Vojvodini koji će dobiti stadion po svetskim standardima. Planirana je izgradnja stadiona u Novom Sadu, Kikindi i Subotici.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve